2023-02-09 1552 浏览
好耐冇嚟朗豪坊,行完之后去4楼food court揾嘢食。见到呢间十十川沪料理,俾个名吸入左入去试一试。店内装修光猛,空间尚算宽敞,坐得舒服。餐牌选择多,有多种上海菜同四川菜食品选择。由于唔想谂嘅关系,就叫咗一个干锅二人餐,有酸辣小木耳、凉拌莴笋丝、杂锦小笼包、清炒莴笋丝、干鸡窝、青苹果梳打同埋一杯芒果百香果梳打。首先嚟嘅系两味前菜:酸辣小木耳同埋凉拌莴笋丝。木耳酸度刚好,开胃一流。莴笋丝充满麻油味,十分爽甜。跟住系杂锦小笼包。有四只颜色,唔代表四只唔同口味嘅小笼包。原味小笼包肉汁鲜甜,猪肉甘香。绿色嘅系酸菜鱼小笼包,的确有食酸菜鱼嘅感觉,系比较新鲜嘅体验。红色嘅系酸辣小笼包, 馅料有加咗蕃茄嘅猪肉,食落开胃。仲有就系金黄流沙小笼包,肉汤的咸蛋黄既香味。跟住嚟嘅系清炒莴笋丝。上枱热辣辣,加上麻油同埋菇类,好食到唔停得口。重头戏就系干鸡㖞。嚟嘅时候真系吓一跳,首先系份量好多,除咗鸡件外,仲有莲藕片、薯粉、辣椒、波浪薯条同埋莴笋件等等。叫咗走麻,鸡件入味,就算鸡胸都好滑。莲藕片同埋薯条朔晒辣汁,食落好过瘾,而整个锅辣度刚刚好。食辣嘢嘅同时,老婆就饮一杯青苹果梳打,淡淡的苹果味加上多气嘅梳打

店内装修光猛,空间尚算宽敞,坐得舒服。

餐牌选择多,有多种上海菜同四川菜食品选择。

食辣嘢嘅同时,老婆就饮一杯青苹果梳打,淡淡的苹果味加上多气嘅梳打,解辣一流。我就饮芒果百香果梳打,唔会太甜得黎又多汽,为整餐饭画上完美句号。

最后埋单五百几,以呢个价钱食到嘅嘢来讲都算经济,加上味道唔错,应该会再嚟。
  • 干鸡锅、凉拌莴笋丝、芒果百香果梳打