2021-04-28
荃湾大鸿辉中心一向都系打边炉好地方, 见疫情缓和即约友人嚟"缘聚"食番餐劲。入座前先选汤底和放题价钱, 汤底有日式喜烧、日式猪骨、香浓黑蒜、芫茜皮蛋、特浓沙嗲、农场蕃茄等…而价钱就视乎所选牛肉, 今次我哋拣咗美国特级牛肉+海鲜刺身$228/位另加一,任食2小时,如果当月生日者仲有88折,所以好抵食大部份火锅配料都可亲自出去拎, 选择非常多, 而有部份则用QR 落单都几方便可以睇番自己已选的食物餐厅有11个食物区: 寿司区、刺身区、火锅区、沙律区、熟食区、甜品区、饮品区等钟意食蚝嘅朋友有福,即开生蚝$10/只超抵食。这里除生蚝要额外付费外,其他都系任饮任食趁汤底未送到坐位,出去行个圈拎啲餐前小食先, 拎咗几件寿司都好新鲜, 炸物又够热仲系刚炸起,最重要系不停refill 唔错自助饮品的选择也十分多,有啤酒/罐装/纸包外,仲有梅酒/清酒、花茶等…拎完小食后汤底也送到, 我哋拣咗蕃茄汤底,未食已闻到浓浓蕃茄味之后打边炉开动😋放满全枱都系食物,牛肉款式多,我哋叫咗精选肥牛、特级牛肉油花平均,稍为烚一阵就食得,入口好软淋, 忍唔住encore 咗几次。而极上黑豚肉猪肉味浓,肉质弹牙唔韧、西班牙梅
之后打边炉开动😋放满全枱都系食物,牛肉款式多,我哋叫咗精选肥牛、特级牛肉油花平均,稍为烚一阵就食得,入口好软淋, 忍唔住encore 咗几次。而极上黑豚肉猪肉味浓,肉质弹牙唔韧、西班牙梅头猪肉切得透薄, 嫩滑肉味浓, 令人回味
海鲜类有沙白、扇贝、虾、蚝等, 用料新鲜, 仲好鲜甜,每样配料都有质素
食咗咁多肉,当然要食下菜平衡一下, 菜嘅种类也多, 如花生茜、羽衣蓝、生菜、菜心等,个人喜欢冰菜爽脆又为水份
最后当然食埋呢杯乳酪,冰凉清甜可以清清口腔,最适合作饭后甜品,