2018-10-04
每次等巴士都会经过呢间泰国餐厅,今日终于同朋友去试一试先。位置好阔落,仲有卡位坐添。食物选择都够多,如果唔想烦谂食咩,可以拣2人餐/4人餐,多人仲可以拣8人餐。不过我地想拣自己钟意食嘅嘢,都系拣散叫。小食炸虾饼炸得金黄又香脆,虾肉新鲜,爽口又弹牙,入口热辣辣,厨师仲好细心每件分开一半,方便进食。钟意仲可以加少少酸甜汁。原个椰青海鲜焗饭,呢个制作需时,所以想点要预先叫定,不过都其实都好快上台,10分钟左右已经有得食,上台已经闻到好香椰子味,以椰青的外壳装住饭,整个饭都充满椰香味,味道清香不太浓烈,虽然个饭系充满椰浆,不过一啲都唔觉腻。海鲜青口放左喺饭上面,超吸睛!另外饭内都仲有虾、鱿鱼,材料丰富。咖喱款式都有好多款,有绿咖喱、红咖喱、黄咖喱、马沙文咖喱...不过店面话如果我哋唔系好食得辣可以拣黄咖喱,所以我哋拣左个黄咖喱鸡,好有椰香味,咖喱质感恰到好处,唔会太杰,唔会太稀,鸡肉嫩滑,而且好入味,个汁送饭或者点印度薄饼真系一绝。烧牛肉半生熟,烧得很香,牛肉都几够嫩。份量又够,加埋个酸辣汁别有一番风味。马拉盏炒通菜炒得好香,够晒镬气,好惹味。马拉盏唔会太辣,啱晒唔太食得辣嘅朋友。整体成餐饭都
炸虾饼
原个椰青海鲜焗饭
黄咖喱鸡
烧牛肉
马拉盏炒通菜
整体成餐饭都唔错,价钱经济又实惠,以后去铜锣湾又多一个食泰国菜嘅好地方啦。