2016-03-23
旺角食肆林立,但质素参差,特别系放题,听朋友介绍琼华有间日式放题应有尽有,由涮涮锅到甜品质素不错,兼且装修环境也新净,在油麻地返工的我占尽地利,放工同友人齐齐食好野! 时间为六时多,仲未踏入黄金时间可以唔洗同人争。店内以浅啡及黑做主调,用上不倒翁做装饰,食物bar配以spot light,落望非常醒神 火锅及前菜区-前菜有沙律、冻豆腐等。旁边有不同的酱料以供选择,大爱胡麻酱沾肉!火锅材料区选择多元化,有各种丸类(包括我最爱芝心丸仲有好得意既熊仔日式鱼蛋);娃娃菜、生菜、冬瓜,粟米等数类菜类及菇类;乌冬、公仔面、拉面等。饮品都相当多选择,除左热绿茶及水蜜桃/柠檬柑吉沙冰外,雪柜内独立包装的饮品都可以任饮,连忌廉沟鲜奶都有 我地今次试试$298的涮涮锅套餐,汤底拣左蕃茄及猪骨骨胶原汤底,蕃茄汤底味几香浓图中为中级肥牛以及黑毛猪。肥牛脂肪同肉层层分明,牛味够晒重亦都唔会韧,不错。黑毛猪肉质软稔,肉味似乎比牛更浓郁,也没有猪的膻味我地仲追加左海鲜盛宴$50 刺身有带子、牡丹虾及生蚝。生蚝肥美配上微酸的酱汁,入口有阵阵海水咸鲜味,一点都唔腥
我地仲追加左海鲜盛宴$50
刺身有带子、牡丹虾及生蚝。生蚝肥美配上微酸的酱汁,入口有阵阵海水咸鲜味,一点都唔腥。带子新鲜、牡丹虾大只爽口。
海鲜拼盘都十分丰富,有鲷鱼、蚝、虾、蚬及帆立贝
转战熟食-有串烧/天妇罗corner- 个人好欣赏烧鸡翼同埋烧猪腩肉。鸡翼香脆而不干,烧猪腩肉脂肪与肉相隔唔会过咸,入口松化,两者都有独特的咸味,有点似淮盐呢!
天妇罗也不错,好多都系即炸我即夹,炸浆够薄脆 黎到 甜品-细细件都相当精致,最好食系朱古力opera!朱古力香浓而不会太甜,一件一啖岩岩好。另外桂花冻都非常吸引,貌似水玄信饼但以桂花代替樱花,外表晶凝剔透,果冻本身好挺身,渗有阵阵桂花香,清甜解渴!
其实仲有雀巢雪糕同雪糕,但真系好饱食唔落了!
加埋一一个人唔洗五百蚊,食物种类选择够多而质素也不错,值得一试!