2023-11-12
重庆大厦经过就多 同朋友忽发奇想想试吓印度菜 自然就谂起重庆大厦😀果然一入门口就被好多印度人包围住 递出各自餐厅嘅传单招揽生意 不过上网做过功课嘅我哋 今次系专登嚟揾一间素食印度菜 想睇吓印度菜除咗咖喱 仲可以有啲咩🤣系咁多间印菜餐馆入面要揾都唔易 今次都系靠门口嘅印度人带路 其实就系上咗电梯转左再转左💁🏻♀️呢到嘅餐厅应该都系家庭式经营 店面细细哋 坐到二十人左右 望落都干净企理🫧初尝印度菜 决定叫返啲地道常见菜式🍽️🫔香炸素菜咖喱角 Vegetable Samosa💰45咖喱角应该系印菜嘅最常见食物 估唔到个size都几大 入面仲好足料 配搭嘅两个酱汁 绿色嘅有啲草青味亦有啲微辣 黑色嘅就有似甜酱 酱汁我钟意前者 朋友就钟意后者🧀乳酪炸米饼粒 Dahi Poori 💰68呢个前菜冻冻哋又甜甜哋 一粒粒嘅脆米饼 入面嘅馅料有薯仔乳酪鹰嘴豆等 加上沙律酱食酸甜中带点辣 味道几特别🌮芝士薯仔薄煎饼 Cheese Masala Dosa💰80被呢个煎饼嘅size吓亲 超大份😮听闻dosa(煎饼)系印度人早餐嘅一种 单单dosa已经有多款口味选择 我哋拣咗嘅呢款中间包住大量嘅芝士同薯仔蓉等 芝
🧀乳酪炸米饼粒 Dahi Poori 💰68
被呢个煎饼嘅size吓亲 超大份😮听闻dosa(煎饼)系印度人早餐嘅一种 单单dosa已经有多款口味选择 我哋拣咗嘅呢款中间包住大量嘅芝士同薯仔蓉等 芝士味突出又唔腻 较其他菜式冇咁重香料味 三款酱料中个人最钟意有啲椰子丝酸酸甜甜嘅
🥘咖哩杂菜 Mix vegetable curry 💰70
细细哋嘅锅仔杂菜 同想像中嘅唔同 佢系比较干身 而唔系平时食开嘅好多汁嘅咖喱 主要食到薯仔鹰嘴豆青椒粟米 仲有啲辣椒仔 感觉愈食愈辣
店员建议我哋点一份Nan(面饼)嚟食咖喱锅 牛油同香蒜我哋拣咗后者 大大块几香 单食都好有味 用嚟盛住咖喱杂菜食就可以中和返冇咁辣
🥤玛莎拉奶茶 Masala Tea 💰15
甜度适中 有淡淡香料嘅茶味 味道同港式奶茶唔同 可以一试
🥤香蕉奶昔 Banana Lassi 💰35
奶昔有少少沙冰感 唔系平时幼滑creamy𠮶种 但香浓香蕉味 真材实料嘅香蕉打成