2019-08-23 77 浏览
今日经过铜锣湾伊利沙伯大厦后街,突然闻到阵阵嘅烧海鲜味道,原来呢道开咗间日式矶烧餐厅。又差唔多食饭嘅时间,所以就入去试吓。麻酱沙律豆腐沙律,新鲜嘅野菜加小蕃茄,加埋中间仲配埋栗米片,令到口感有多一层次。配上带酸嘅麻酱,都几开胃。大虾矶烧-大虎虾非常大只,长度比我只手掌仲要长,烧嘅时候加少少酱油,令味道更鲜味。露荀烟肉牛油烧-呢道菜主要系用焗嘅方式,所以露荀嘅清甜味一啲都冇走失,加上烟肉嘅熏香味同埋牛油味,呢个配搭我个人觉得都唔错,如果份量大啲就更好。白桃梳打-食矶烧就紧系要配特饮,白桃味香不过又唔会太甜,系夏天消暑嘅恩物。蚝锅饭-材料有三色椒加上洋葱,加上大大只嘅蚝配上味道带甜的蚝汁,呢个饭真系蚝味十足,份量都有两碗饭咁多,所以记得留肚食。