2022-07-25
我谂大家茶餐厅都食得多,但系如果集合咁多种食物:港式美食、中式小炒、家常小菜、鸡煲火锅、水煮鱼、煲仔饭、点心⋯真系讲得出嘅地道菜式都有,呢间「新南苑」真系卧虎藏龙,有啲惊喜。今晚就点咗几个小菜:剁椒蒸鱼云🐟切碎嘅辣椒🌶️令到成碟𩠌唔算太辣,鱼肉非常滑身,系个汁略嫌咸咗少少🤏🏻,钟意食浓味嘅朋友可以试吓。我觉得最惊喜系有肠粉做配菜,烟烟韧韧有口感。椒盐鲜鱿炸到脆卜卜嘅外皮,都无阻鱿鱼🦑嘅弹牙,加上少少香葱,非常惹味。重点系份量都几多,椒盐鲜鱿用嚟送饭真系一流。虾酱通菜炒牛肉通菜爽口、牛肉嫩滑,同虾酱简直系完美嘅配搭。本身天气热热地都唔想食太多饭,遇上呢个𩠌真系白饭都食多两啖。整体来讲啲小菜都系水准之作,不过味道比较浓郁。如果钟意食清淡嘅朋友不妨试吓叫几个点心,餐厅点心嘅款式都好多。一大班人仲可以试埋鸡煲,之后黎个打边炉都唔错。环境都企理干净,重点系价钱唔算贵,两个人叫咗三个小菜、两碗白饭、两杯港式特饮埋单都只系二百几。
今晚就点咗几个小菜:
剁椒蒸鱼云🐟