2014-03-10
拜年期间在友人家吃过多多既了结糖,一试难忘,原因系食开既了结煻一系好硬,一系好似花生糖𠮶种脆口,相对较好味既系软硬适中好好咬𠮶只。但多多既了结糖呢,竟然有如威化𠮶种松脆外层,中间又有点 chewing既咬口,又唔会好甜,所以觉得好好味。适逢二月中去台北玩时顺便会一会当地朋友,谂梗买乜送礼时就让我想起这个多多了结糖嘞。于是乎一口气扫了几盒杂锦,请朋友吃时自己又有得试。每盒杂锦有6种口味,包括原味﹑脆心朱古力﹑咖啡脆心﹑黑芝麻脆心﹑蓝莓榛子及杏仁西梅,各自有唔同颜色糖纸包装,每款6粒,一盒$98,未算好贵,送礼还可以啦!味道方面,初时以为全部都系脆心,即带威化那种,试过所有味道才知原来得三款系脆既。(一开始冇留意盒上糖名呀!)原味了结糖味道跟一般既无异,口感就系软硬适中好好咬𠮶种。脆心朱古力系我最钟意既一款,一来系脆,二来系朱古力味,所以大爱。黑芝麻脆心跟朱古力那款口感一样,不过多了黑芝麻香,吃罢芝麻香味喺口中久久不散。咖啡味系我老公最爱既味道,佢可是一粒接一粒咁食呢!同样如威化般松脆,咖啡味浓。蓝莓榛子我只吃到蓝莓味道,榛子唔多觉,要食多粒试真啲先!(回家吃多粒,原来真是有榛子味的,跟蓝
每盒杂锦有6种口味,包括原味﹑脆心朱古力﹑咖啡脆心﹑黑芝麻脆心﹑蓝莓榛子及杏仁西梅,各自有唔同颜色糖纸包装,每款6粒,一盒$98,未算好贵,送礼还可以啦!味道方面,初时以为全部都系脆心,即带威化那种,试过所有味道才知原来得三款系脆既。(一开始冇留意盒上糖名呀!) 原味了结糖味道跟一般既无异,口感就系软硬适中好好咬𠮶种。 脆心朱古力系我最钟意既一款,一来系脆,二来系朱古力味,所以大爱。 黑芝麻脆心跟朱古力那款口感一样,不过多了黑芝麻香,吃罢芝麻香味喺口中久久不散。 咖啡味系我老公最爱既味道,佢可是一粒接一粒咁食呢!同样如威化般松脆,咖啡味浓。 蓝莓榛子我只吃到蓝莓味道,榛子唔多觉,要食多粒试真啲先!(回家吃多粒,原来真是有榛子味的,跟蓝莓比例平衡,两味兼融呢!) 最后既西梅味,我觉得系最怪既一个口味。又有杏仁,但又有西梅味,我觉得两者唔夹呀! 买杂锦既好处系每样都有,可以一次过试哂唔同口味,觉得边只好味可以个别买再encore,我准备再买脆心朱古力味,你又试过未呢?