2023-07-15
咖哩都有分好多唔同国家嘅风味,今日去开沙田新城市广场就见识到唔同国家嘅正宗咖喱,餐厅有供应泰国、新加坡、印度和日本四国咖喱~我同朋友就拣咗泰国咖哩嘅沙哗啲Duck,以月桂叶、姜黄和小茴香等香料调配,加入香茅、南姜和甜罗勒等,提升香气,再注入鱼露和椰浆增添口感,青辣椒带出少少辣去吊味,越食越有去咗泰国旅游嘅感觉☺️鸭肉外皮烧得香脆,口感超有惊喜🤩;旋风蛋煮得好嫩滑香口,真系好好下饭。另外,仲拣咗印度咖哩嘅印度神牛,印度咖喱系味道最为浓郁,主要香料包括姜黄、芫荽、小茴香、丁香和绿豆蔻,再配上新鲜咖 喱叶,番茄和洋葱,口感如奶油般顺滑,而且充满印度风情~见6串串烧组合只系$138咁抵食就叫咗山贼牛肋骨串、白鳝串、鸡软骨肉棒 x2、蒜香粟米、茄子黎试下,串烧系配马来西亚阿参咖哩,串烧有日本居酒屋嘅质素,配上咖哩味道更浓郁惹味😋千层吐司外层焗得金香酥脆,有一层层效果得嚟又结构紧密,本身已经好出色,配上咖喱汁更系锦上添花👍🏻-千层吐司 $48-6串串烧组合 $138-印度神牛配印度咖喱 $178-沙哗啲Duck配泰国咖喱 $158
鸭肉外皮烧得香脆,口感超有惊喜🤩;
旋风蛋煮得好嫩滑香口,真系好好下饭。
-千层吐司 $48
-6串串烧组合 $138