2022-05-19
【肉骨茶无限添饮😆亚参喇沙配大爱甜甜虾膏】新马菜餐厅除左苏妈,仲有捌哥!呢间马来西亚餐厅入面人流唔多,蓝色瓦砖配啡角吊扇,有种说不出的风味!最推肉骨茶,仲有无限添饮!✏✏✏✏✏✏✏👅味道:7.5/10 🌌环境:8/10👍🏻推荐:7.5/10 ______________________________【食评篇👇👇👇】🤓🤓评分benchmark参考🤓🤓✏10分 - rare heaven😇✏8, 9分 - 属高分之作✏7分 - 正正常常,同平时食到嘅差唔多 ✏6分 - 有d失望,expect佢会好食d✏5分 - 伏野,零分重作细渗肉骨茶 $108 (💝8.5/10)-肉骨茶有好多款,我地拣细size既,咩都有d既,细渗肉骨茶,有五花腩、鸡脚、猪肚、豆卜、金菇、连肉猪肋骨、猪手-肉骨茶有药材成份,都算浓,不过安心唔会系廿四味果种苦涩,系有骨汤既甜、微甘凉茶,有d似五花茶、蛇舌草果种回甘既味,但放心,唔系好凉茶,呢种回甘系我饮左三四碗先明显少少😬-最好系佢可以任饮架!我今日做野无时间饮水,去到餐厅好口干,我真系饮左五六碗😇-猪手唔多肉,唔太淋,五花腩肥瘦分明-最有趣系我同fd都唔食鸡脚同猪肚
新马菜餐厅除左苏妈,仲有捌哥!
呢间马来西亚餐厅入面人流唔多,
✏✏✏✏✏✏✏
✏8, 9分 - 属高分之作
✏7分 - 正正常常,同平时食到嘅差唔多
✏6分 - 有d失望,expect佢会好食d
✏5分 - 伏野,零分重作
细渗肉骨茶 $108 (💝8.5/10)
-猪手唔多肉,唔太淋,五花腩肥瘦分明
-最有趣系我同fd都唔食鸡脚同猪肚,其实如果想饮汤为主的话,可以叫款平d既,多d肉既肉骨茶😝😝
玻璃鱿鱼蕹菜 $68 (💝7.5/10)
-朋友妈妈系马来西亚华人,佢介绍我试佢地既家常小菜,上面既鱿鱼加了炸蒜,鱿鱼添了辣酱,辣酱就辣左各少少,蕹菜其实指我地叫开既通菜
亚参喇沙 + 虾膏 $78 (💝7+9/10)
-餐厅有3种喇沙选择:咖哩、娘惹、亚参喇沙,亚参喇沙既汤底有种酸maymay,饮到有鱼露,鱼汤既汤底味,比起娘惹喇沙少了椰酱香。亚参喇沙系比我一种似食泰式木瓜沙律果种酸酸既感觉,汤底系真系辣既,食到舌头都麻,喉咙有啲痕
-最中意系亚参喇沙配既虾膏,佢好似甜酱咁,甜甜地,杰杰地,staff话系虾膏黎,我真系咩都点黎食,佢有d似中式煮食甜酱既角色,我食到有d海鲜味(好似蚝油😹)可惜去东南亚食品店揾唔番,有无人知边度有得买🙊,话我知啦
怡保芽菜鸡 半只 $108 (💝7/10)
-怡保系马来西亚一个地方,我觉得普通左d,鸡无太多既调味,无乜鸡味,但唔Un既,下面既芽菜肥肥短短,酱汁调味比较淡口。想食芽菜鸡既朋友,我推荐元朗有d名气既过桥面档,好味又多汁,有埋葱蒜topping,酱汁配饭一流,我之前都出过post,大家可以睇睇架😇
@hkdine360 每个食评都好比心机写架,大家可以follow page同like post支持下!
*IG story highlight出世啦💝每个波波分既location,方便易用,好食度😋😋😋+打卡度📸📸📸爆灯先会荣登IG story!快d睇下有咩心中餐厅!!
(📍深水埗) 捌哥.捌哥特色马拉茶啡厅
深水埗汝州街188号地下