2009-04-11
一直心思思想食多士,知道昌记的吋半厚多后,味蕾一直蠢蠢欲动,今日放Easter,就去同妈妈试下~见网友话难揾,原来坐电车去到跑马地总站,沿住成和路行5-10分钟就到,不过佢所谓的二楼其实要行三层因为熟食中心有好几间舖,一入到去就有人拉你去坐,我初初惊唔系昌记,原来佢系第一间,老板即刻话"去昌记嘛!坐啦坐啦!"而且见到系昌记menu,先放心坐,不过其实间间舖都会拉人,真系要小心唔好坐错呀去到梗系第一时间要吋半厚多士($10):可以拣油砂多/奶油多,我地要左油砂多,第左成十分钟先有,真系好厚!有三块正常多士咁厚而且佢烘得好脆,外脆内软,每一个包位都烘到,真系"增一分太长,减一分太短",我一直系度怀疑佢用咩黎烘0既烘得咁匀循0既?不过砂糖有D淡,胜在可以感受到多士的脆软功力,下次都系要返奶油厚多奶油多($7):薄多士其实系坊间的厚多士,呢个真系脆卜卜,而且奶油劲多(多到漏!),好好味呀!鱼片蛋治($13):包包烘得更脆(因为更薄),好似食饼咁鱼片炒蛋,只蛋望埋去好似有D浓,但系食落很滑,初时觉得鱼片同蛋的配搭很奇怪,但系食第一啖就已经推反左我的谂法!因为鱼片很厚,啖啖肉,增加左蛋的口感,而鱼
鱼片蛋治($13):包包烘得更脆(因为更薄),好似食饼咁鱼片炒蛋,只蛋望埋去好似有D浓,但系食落很滑,初时觉得鱼片同蛋的配搭很奇怪,但系食第一啖就已经推反左我的谂法!因为鱼片很厚,啖啖肉,增加左蛋的口感,而鱼片唔会好似咸牛肉咁咸去抢左蛋味,所以配搭得好好啊!点解其他茶餐厅无呢?
奶茶($11):只能散叫,OK滑的,不错
见到人地D常餐好似好靓,又可以换厚多士,下次一定要试!
唔算贵,又唔远,可以多D黎食早餐!