2020-06-01
韩国饮食文化伴随著其娱乐文化一并入侵香港,BHC就系其中一间韩国过江龙,今日就食咗一个chi-hao 同macho-king platter,食味就同食开嘅韩国菜一样,外加腌料味好浓。CHI-HAO依个系散叫嘅,无得跟餐,我觉得系几好食嘅,辣味同酸味唔系好平衡,偏向酸,如果可以辣返啲会更好,鸡肉系嫩同有肉汁嘅,外脆内嫩,整体嚟讲系好食嘅。MACHO-KING PLATTER (MACHO-KING, COBB SALAD, SOFT DRINK x 2) HKD338MACHO-KING佢哋嘅招牌炸鸡,酱汁味有啲似系酱油蒜香,加多少少辣,系惹味嘅,但同样酱汁嘅平衡唔高,偏咸,但鸡肉同样嫩滑有肉汁,只系腌料唔啱我口味啫。炸薯条并芝士波炸薯条炸得几好,上枱时还系热烘烘嘅,上面沈咗大量芝士粉系面,把原本平凡啲炸薯条加添食味,系好食嘅。 炸芝士波就好一般,但其实系炸得唔错嘅,系芝士来货一般,得好淡嘅芝士味,我觉得系水芝士嚟嘅,如果改用车打依啲味道浓啲嘅芝士去炸会好食多好。COBB SALAD依个图与实物完全不乎,mean到有大量牛油果,鸡肉等,但成碟野加埋得二片鸡同一片牛油果,食味独立正常,个
依个图与实物完全不乎,mean到有大量牛油果,鸡肉等,但成碟野加埋得二片鸡同一片牛油果,食味独立正常,个汁做唔到matching作用。
题外话/补充资料:
间铺头冷气大得惊人,直情好似入咗雪房一样,建议带件外套先好嚟。
当日我系中午4-6用餐,有3个waitress系到,但全程佢地都系cashier位到吹水,系完全无理过客人嘅任何需要,只系送餐同落order,无收过碟同加水,所有野都系要客人自己搞或好大声叫佢哋先会过嚟问你有乜需要,完全系快餐店嘅水平但收你加一服务费!服务咗系边呢?差到一个点。