2018-01-25
入开元朗做野,心血来潮想食日本野,但又唔系好多时间,就决定食返平时食开既手卷店啦!平时系道就食开刺身,今次就决定唔好咁闷试下其他野食,拣左蟹将军!因为蟹系即叫即炸既,所以都等左少少时间,终于有得食啦!成只软壳蟹铺左系饭面,仲有蟹子同蟹柳等既配料,好吸引呀,都只系$52,真系好抵!首先食一啖蟹先,岩岩炸起好热呀,一咬落去仲有肉冲’bi’出黎,好juicy!你睇下只蟹都几大只,炸到金黄色,天气冻冻地既时候食好暖胃。饭上面都铺满唔少蟹子,谂住将佢同D饭捞埋一齐既时候,先发觉原来蟹既底下都铺左好多蟹柳,令你食落个时唔会净系得饭咁单调,加分!!蟹肉、蟹子、蟹柳,真系名不虚传既蟹将军!食完依个虽然都已经好饱肚,但都系忍唔住食返个刺身手卷先系最满足!海胆三文鱼子!依个组合真系冇得输,睇下份量几足!!一口咬落去,食到三文鱼子既咸香,再加埋海胆既鲜甜,真系回味无穷,佢既三文鱼子大大粒好饱满,而海胆有少少甘甜同creamy,唔会话细细粒食两啖就冇,依个组合暂时系我最钟意既!
平时系道就食开刺身,今次就决定唔好咁闷试下其他野食,拣左蟹将军!因为蟹系即叫即炸既,所以都等左少少时间,终于有得食啦!成只软壳蟹铺左系饭面,仲有蟹子同蟹柳等既配料,好吸引呀,都只系$52,真系好抵! 首先食一啖蟹先,岩岩炸起好热呀,一咬落去仲有肉冲’bi’出黎,好juicy!你睇下只蟹都几大只,炸到金黄色,天气冻冻地既时候食好暖胃。饭上面都铺满唔少蟹子,谂住将佢同D饭捞埋一齐既时候,先发觉原来蟹既底下都铺左好多蟹柳,令你食落个时唔会净系得饭咁单调,加分!!蟹肉、蟹子、蟹柳,真系名不虚传既蟹将军! 食完依个虽然都已经好饱肚,但都系忍唔住食返个 刺身手卷先系最满足!海胆三文鱼子!依个组合真系冇得输,睇下份量几足!!一口咬落去,食到三文鱼子既咸香,再加埋海胆既鲜甜,真系回味无穷,佢既三文鱼子大大粒好饱满,而海胆有少少甘甜同creamy,唔会话细细粒食两啖就冇,依个组合暂时系我最钟意既!