上星期有幸应本网站职员之邀,寻晚(8-10-2007 Mon)6:45pm带同女性朋友R o黎到,已经有多位真正食家o黎o左,7:30pm齐人了,丰富而美味o既晚饭正式开始了,一共有八道菜.1.古法炒桂花翅一上枱,已经臭到好香,真系好香,见到有蛋,有好多蟹肉,好够味.2.竹笙瑶柱鲨鱼骨汤个人觉得够香浓,坐我身旁o既靓靓翠园职员话呢o度o既汤真系够老火,油亦系日本入口o既健康油,的确,成碗汤系唔油腻,但可能我食惯清淡啲o野食物,觉得咸o左少少,而真系真系少少啫.3.腿蓉酱炒原只鲍鱼呢个我no command啊,留畀南瓜写吧.4.金瓜鼎湖上素三个大大个o既南瓜载满上素,冇谂过斋都可以咁入味,咁好食,南瓜又够甜,好味啊.5.小葱鱼羊腩一开始先食鲜鱼片,鱼片已沾满羊肉o既膻味..6.燸米酿凤翼切开鸡翼,臭到好香o既腊味味道,食落唔腻,鸡翼皮炸得够脆,一向唔食腊肉o既我,都可以接受,真系唔错啊.7.生煎菜肉包唔…..觉得呢个冇咩特别8.花雕蟹肉烩伊面伊面好淰,呢个都好够味.9.燕窝麦皮布甸面上舖o左好多燕窝,白白o既布甸有著好浓烈o既杏仁味,内里麦皮亦多,丰富o左口感,呢个做得好特别.食完上列所
一共有八道菜.

1.古法炒桂花翅

2.竹笙瑶柱鲨鱼骨汤

3.腿蓉酱炒原只鲍鱼
呢个我no command啊,留畀南瓜写吧.

4.金瓜鼎湖上素

5.小葱鱼羊腩
一开始先食鲜鱼片,鱼片已沾满羊肉o既膻味..

6.燸米酿凤翼

7.生煎菜肉包
唔…..觉得呢个冇咩特别

8.花雕蟹肉烩伊面
伊面好淰,呢个都好够味.

9.燕窝麦皮布甸

食完上列所有菜色后,一直返到屋企,至发觉自己冇咩饮水,才醒起原来一直都唔口喝,真系冇落味精㖞.靓仔厨师真系以廿二年o既功力o黎用心烹调.

而食完呢餐饭,令我同R对翠园o既印象改观,觉得grand o左.

PS: 原本唔想记低呢个食评,但真系想保留呢段回忆同想记低食过啲咩o野,于是唯有o系其他真正食家面前出羞,亦因为咁,呢个食评会尽量精简,因为我真系未到家.

o系o度再次多谢Openrice同翠园提供呢餐好食o既晚饭.