2021-10-08
前排去西环做嘢,同朋友去咗呢间纯素餐厅Sofia,午餐嚟食嘅选择都好多。我唔系素食者只系偶尔食清淡,但同店员倾偈之后明白佢哋会好配合素食者嘅需要。盐酥鸡意大利饭 $118朋友一开始唔记得呢间系素食餐厅,仲话啲鸡好正!其实只系素鸡,但系我都觉得几似真嘅鸡㖞!个饭都几creamy,又唔会太咸。呢个系午市套餐,仲有餐汤同沙律。今日嘅汤系杂菜汤,酸酸甜甜味道适中,菜都几多好做料。鬼马肉酱意粉 $98用咗OmiPork好鬼马,素肉酱食落去同平时啲肉酱意粉冇咩分别。新鲜嘅蕃茄令到味道更加丰富。呢个就加$18就有餐汤。鲜果奇趣杯 (+$28)喺用大菜糕做嘅火龙果啫喱,捞埋椰汁几爽口。店员话椰汁唔够可以再加添!青柠荔枝梳打 (+$24)有两粒荔枝可以食埋,抵!佢哋好环保冇提供饮管嘅,我一开始以为之匙羹系饮管吸咗几下,笑死。无糖茉莉花茶无糖茶够健康!茶嘅味道都唔会好淡。
盐酥鸡意大利饭 $118
鬼马肉酱意粉 $98
鲜果奇趣杯 (+$28)
青柠荔枝梳打 (+$24)
无糖茉莉花茶
无糖茶够健康!茶嘅味道都唔会好淡。