2021-07-03
整体黎计,帝苑嘅自助晚餐海鲜唔错出色,刺身十分出色,热荤选择多、水准唔错,冷盘都算有选择又吸引,甜品选择比较多、精致小巧、甜度刚好。环境幽雅,气氛唔错,收碟速度快,refill速度快,侍应有礼貌。海鲜:每样都有试 龙虾、面包蟹、蟹脚 较出色。.👍🏽龙虾:多膏、肉质爽弹、有龙虾味👍🏽✨👍🏽面包蟹:蟹盖超级多蟹膏,半只蟹盖可以有3大匙羹嘅蟹膏,可以好似食饭咁食,非常过稳。蟹身嘅肉质都爽甜,新鲜有蟹味👍🏽✨👍🏽蟹脚:用左比较靓嘅加拿大蟹脚,蟹脚肉质爽弹一丝丝,打开啲肉完全无痴壳,无雪味无霉,仲有小小海水咸味同蟹肉鲜甜味👍🏽✨.👌🏽蟹钳:普通,肉质爽弹,不过完全无味👌🏽青口:普通,无沙冇渣,细只无味👌🏽翡翠螺:正常,爽口,不过唔够鲜甜👌🏽冻虾:正常水准,爽口弹牙,新鲜有虾甜味.刺身:👍🏽6款:八爪鱼、吞拿鱼、錭鱼、油甘鱼、希灵鱼、三文鱼🍣师傅切得厚肉 一啲都唔孤寒,件件都非常新鲜、好鲜甜,刺身水准十分高,超赞✨👍🏽✨👍🏽.熟食:👍🏽羊架:面包糠焗羊架,外边香脆,内面肉质嫩滑,粉红色好似有小小血水 其实系肉汁,佢巳经熟哂,口感十分之好,有小小羊肉香味,完全唔苏,非常赞👍🏽✨👍🏽✨👍🏽烧牛扒:即使
海鲜:
每样都有试 龙虾、面包蟹、蟹脚 较出色。
👍🏽龙虾:多膏、肉质爽弹、有龙虾味👍🏽✨
👌🏽蟹钳:普通,肉质爽弹,不过完全无味
👌🏽青口:普通,无沙冇渣,细只无味
👌🏽翡翠螺:正常,爽口,不过唔够鲜甜
👌🏽冻虾:正常水准,爽口弹牙,新鲜有虾甜味
刺身:
👍🏽6款:八爪鱼、吞拿鱼、錭鱼、油甘鱼、希灵鱼、三文鱼🍣
熟食:
限定每人一份和牛
羊架、鹅肝
👍🏽烧牛扒:即使其他5星酒店都好难食到咁好食嘅烧牛扒,牛扒非常之嫩口有肉汁,连外皮都好淋,一啲都冇干、硬、柴皮,成块都食到,完全无咬唔开嘅情况,而且有牛肉味,非常之出色✨👍🏽✨👍🏽
👍🏽鹅肝:好香鹅肝味,唔会太肥腻唔会太溜,煎完外面香脆里面软滑,非常可口👍🏽✨👍🏽✨
👌🏽鱿鱼锅巴:帝苑名物,可惜普普通通,锅巴上面有一啲鱿鱼碎,咬落香脆配埋鱿鱼味道唔错
👌🏽串烧:肉类较小、素菜为主,烧牛舌good!牛舌够淋唔干,重牛味,但唔会溜唔会苏味。烧鸡软骨ok!轻易咬到,仲有小小油脂痴住软骨,但唔会烧到干哂,口感味道都唔错
👌🏽蒸扇贝:蒜蓉蒸扇贝,味道唔错,扇贝大只,食完知道唔系新鲜扇贝,但咬落唔会霉唔会雪藏味,冰鲜扇贝来讲口感味道都不错
👌🏽吉列虾:暖暖地够脆,内面只虾较细只
👌🏽咖喱鸡:咖喱汁唔错,好香咖喱味,唔似系用即食酱料包整,可惜鸡肉有少少鞋&霉,印度脆簿片亦唔够脆
👌🏽片皮鸭:鸭皮有少少香脆连带小小油脂,鸭肉都嫩,唔会鞋/亁/肥腻,正常水准
👎🏽烧肉:差劣,又冻又唔脆又无味,啲皮淋哂
👎🏽叉烧:差劣,冻冰冰,巳经无放落口
👎🏽吉列蚝:差劣,冻冰冰又唔脆
帝苑哂烧味真系差,烧味同吉列蚝全晚都无人食
限定每人一份的「澳洲和牛 配 黑松露薯蓉」:
😀以上系二人份量😀
一个人得2片,好似食普通寿司上面𠮶两块鱼生咁… 要自己出去拎但每次只出少量,拎咗好多转都拎唔到,等到差唔多食甜品先拎到。
又鞋又冇油脂,完全睇唔觉得系澳洲和牛,啱啱拎完返嚟即刻食都只系微微地暖嘅温度,放咗喺枱面多2分钟已经变到冻冰冰…感觉仲差过出面任拎嘅烧牛肉。黑松露薯蓉只系感觉有少少黑松露味,而且薯蓉好鞋一啲都唔滑溜。👎🏽👎🏽👎🏽
冷盘:
有4款芝士,其中蒜蓉芝士十分之出色👍🏽✨
有两款火腿,ok还好不错
沙律有两款,另外仲有自制沙律吧
甜品:
蝴蝶酥:帝苑名物蝴蝶酥,啡色系原味,绿色嘅系抹茶味。感觉两者都唔够脆口,味道比较淡唔会系太甜比较少牛油香味,抹茶味相对罕有同好味👍🏽
抺茶/朱古力果仁曲奇:香脆松化、果仁有口感、抹茶味同朱古力味浓,好味👍🏽
鲜果拿破仑:冇芒果拿破仑有少少失望,但系鲜果拿破仑都唔差,拿破仑嘅酥皮多层松脆,里面嘅吉士酱又系比较淡,整体食落香脆、味淡、比较依靠鲜果来出味👍🏽
迷你马卡龙:细细粒有四只味,外面脆脆地,识落有杏仁嘅香味又唔会太甜,呢个甜度同size啱啱好可以每只味试一粒👍🏽✨
黑朱古力脆脆:右下角正方形细细旧嘅黑朱古力脆脆,双层有黑朱古力cream,然后系黑朱古力酱,跟住系黑朱古力慕丝,最底有黑朱古力脆脆。非常香浓嘅黑朱古力味,唔会甜唔会溜,出色👍🏽✨👍🏽✨
P.s: Häagen-Dazs杯装雪糕,四款口味✨