2014-08-20 40 浏览
上环永和街嘅日与夜真喺好唔同,依条如后巷嘅小街,日头熙来攘往,夜晚夜阑人静。今晚走到嚟永和街,目的就只有一个,轻轻松松晌精品咖啡小店Common Grounds尝尝佢嘅西餐嘅滋味。其实小店唔难揾,晌永和街近电车路嘅一边,不过,入夜整条街显得较幽静,其次,店面本身又唔太起眼,所以,先有种隐蔽感。晚市主要供应晚市套餐,所以唔使太费神谂食乜。晚市套餐共有6款选择,包餐汤或沙律,甜品及餐饮,收费视乎所拣嘅主菜而定,价钱由$118-$158,定价都属于相宜。既然叫得小店,地方唔会太大,成个场应该唔过30个位,而门外亦架设咗两张「可吸烟」枱。一室深灰地砖衬白色墙身,粉蓝色胶椅配黑色玻璃枱,加上少少挂画做装饰。虽然觉得少少欠缺个性,但小店希望以食物质素取悦客人,也可以讲喺用不著花太多钱晌装修上。蟹籽田园沙律沙律菜搭蟹籽混入香草油醋汁所做成嘅田园沙律,应该喺几稳阵之作,不过,当中嘅紫生菜有啲烂,味道又有啲苦,否则,可以先带嚟一个清新嘅前菜。鲜茄薯仔忌廉汤橙红色嘅忌廉汤味道唔错,唔太酸,又几有鲜茄酸香,不过,质感略嫌较稀身,所以,画花所落嘅忌廉都化开晒,卖相未够靓仔,相信可以再做好啲。蟹籽忌廉龙脷海鲜卷
蟹籽田园沙律
蟹籽田园沙律
鲜茄薯仔忌廉汤
鲜茄薯仔忌廉汤
蟹籽忌廉龙脷海鲜卷 $138

依道海鲜卷个卖相意外地咁靓,将龙脷柳卷起再直立摆放,好有立体感,加埋配菜及海鲜料,真喺睇落相当吸引。龙脷柳煎得挺香滑唔松散,海鲜包括鱿鱼、鲜虾、蚬肉及青口,味道不过不失,但配以蟹籽忌廉汁,效果倒算不俗。
蟹籽忌廉龙脷海鲜卷
红酒汁烩牛肋条 $143

牛肋条已切成一条条,以红酒汁烩煮,颇为入味,肉质亦都松化;最钟意喺佢个汁,香浓以外,有唔少菇菌,配菜又加埋煎薯角,整体都几好食。
红酒汁烩牛肋条
Crispy Chocolate

饮品可以点唔同嘅特色餐饮或咖啡,依一杯Crispy Chocolate几特别,朱古力味几浓郁,亦唔过甜,拉花旁加有脆脆朱古力碎,所以,先睇落杯朱古力好似冲得唔平滑。
Iced Caramel Latte

一向少饮冻啡嘅小弟,实在难顶外间嘅酷热,所以,其实未嚟主菜,已先点餐饮凉快一下。杯鲜奶咖啡嘅味道都几丰厚,又渗出焦糖香味,将面层嘅忌廉搅匀一下,口感更柔滑。
柠檬奶冻
是日甜品喺指定嘅,柠檬奶冻散发著淡淡柠檬清香,感觉清新怡人,不过,一来奶冻面可以无需要加鲜忌廉,二来奶冻个质感太稀,似慕丝多啲。
柠檬奶冻
服务方面,店员都做足基本,温文有礼,只喺奇怪其实今晚客人唔多,但出菜觉得有点慢,或许喺要慢工出细货。
用餐优惠
试食活动