2023-12-26
圣诞节就当然系要周围去玩,我地去马鞍山玩完之后,游车河路经西沙公路附近,有到依间餐厅,都好似未试过依啲特式小店,所以就决定入去食下嘢啦!(最好仲系可以有得免费泊车…哈哈)依间冰室环境感觉都唔错,室内有几幅各有特色嘅墙画打卡位,而且仲有两只猫猫相伴。除左室内座位,仲可以选择室外,啱晒钟意开扬嘅朋友,如果座室外仲可以带埋宠物一齐嚟添。不过….我地有点怕冻,所以今次就选拣室内,留待下次有机会带埋狗狗嚟先体验室外嘅气氛啦。先嚟杯冻柠蜜同冻柠槟见旁边嘅食客都有叫 红烧乳鸽,我谂都应该系招牌菜,所以我都跟风叫返只。估唔到又真系几好味,乳鸽金黄色嘅外表炸得香脆可口,而啲肉都好入口够Juicy。椒盐鲜鱿都好有惊喜,够镬气之余仲要热辣辣上菜,最重要系个炸粉厚度适中,同个鲜鱿比例好夹,所以唔觉唔觉我都食左好多。之后就嚟一个 西沙小炒王,估唔到佢嘅份量系咁多,除左有大量韭菜花之外,仲有好多惹味嘅鱿鱼同虾干同埋脆卜卜嘅咸鱼仔同腰果,仲有大大旧嘅香烤腩肉片,所以整体上嘅口感都系非常丰富,而且小炒王够镬气之外亦唔系好油腻,调味亦都适中。由于系即叫即煮关系,所以我地嘅 德国脆皮咸猪手 相对地系比较耐先送上。不过都系
依间冰室环境感觉都唔错,室内有几幅各有特色嘅墙画打卡位,而且仲有两只猫猫相伴。 除左室内座位,仲可以选择室外,啱晒钟意开扬嘅朋友,如果座室外仲可以带埋宠物一齐嚟添。
不过….我地有点怕冻,所以今次就选拣室内,留待下次有机会带埋狗狗嚟先体验室外嘅气氛啦。 先嚟杯冻柠蜜同冻柠槟
由于系即叫即煮关系,所以我地嘅 德国脆皮咸猪手 相对地系比较耐先送上。不过都系值得等待嘅,因为虽然外表看来略为干身,但其实入口个肉质都好Juicy,另外皮层脆卜卜但肉质幼滑,所以食落都好有口感,而且腌嘅味道刚刚好,所以不知不觉间系会一口接一口咁密密食。
最后就嚟一个炒得够干身嘅星洲炒米作为今个晚餐嘅总结。
整体都系唔错嘅,而今餐我发觉最好嘅就唔会边食边饮水,即系食嘢唔会令人好口渴,应该就系啲食物冇乜落味精关系,所以下次再去游车河时可以考虑再嚟呀!