(非会员)
2008-06-26 21 浏览
端午节前谂住去试, 点知佢地果段时间只包潮州粽; 端午后再去, 佢地又放大假!! 直到今个星期一又再闯上去, 今次终于都有开喇~~呢间店除左卖粿之外, 仲有其他潮州小食, 例如蚝烙, 炒糕粿, 粿什, 同埋潮式糖水。唔知系咪星期日经蔡澜向节目到介一介绍, 炒糕粿同椰菜粿一早卖哂, 于是试其他野, 每种粿都买来一试。最好味系老板娘推介既韮菜粿, D韮菜够稔够香; 萝卜粿都好, 不过淡左D; 有一种馅料系芋头混花生, 带少少五香粉味, 初初食觉得怪怪地, 不过愈食愈好味!! 咁多种粿入面比较失色系糯米粿, 比较干同硬。个人比较喜欢佢地既甜粿, 试左红豆, 绿豆及芋泥饀。甜粿同咸粿唔同, 用左糯米做皮, 因此口感比较黏糯, 粿底亦舖左腐皮防痴底。去到果阵岩岩出炉, 老板娘仲好贴心咁同我用胶袋分隔开一个个, 如果唔系就会痴埋一团架喇!! 最好食系红豆, 馅料系靓野, 有种好特别既红豆香~~~个人最喜欢系佢地既粿杂!! 粿什系好传统既潮州小食, 系卤水汤汁, 加上猪肉, 猪杂, 豆卜加 粿片, 向香港真系从来未食过, 反而泰国就有!! 几年前向泰国食过一次简直系惊为天人, 估唔到向香港都食得到

个人最喜欢系佢地既粿杂!! 粿什系好传统既潮州小食, 系卤水汤汁, 加上猪肉, 猪杂, 豆卜加 粿片, 向香港真系从来未食过, 反而泰国就有!! 几年前向泰国食过一次简直系惊为天人, 估唔到向香港都食得到!! 小妹唔敢讲泰国食到既正宗定曾记既正宗, 不过讲味道就系泰国既好味D, 同埋泰国用既粿系好似卷心既河粉咁既。

最后要一赞老板娘同D员工都好nice!!! 老板娘仲特登介绍向电视度表演炒粿, 包粿果位师傅我识, 好热情架!!