2020-10-10 3142 浏览
2020年9月30日 星期三今晚系迎月夜,好多人都准备返屋企造节,同时为黎紧既4天假期安排唔同既活动。当然我都唔例外,今晚就去我公屋企,一家人食饭。咁我冇理由两手空空上去,于是就决定喺尖沙咀买外卖上去一齐分享今次选择嘅餐厅位于商厦之中,位置唔算太难揾,一出lift就见到餐厅。一入去就望到两排放满酒嘅酒柜添餐厅主打系串烧,类似日本嘅居酒屋,所以有好多串烧嘅款式可以选择,价钱都唔算太贵其实由餐厅去到我公屋企都需要大约一个小时车程,不过去到打开食物嘅时候,大部份食物仍然系暖嘅。首先有呢个咸蛋黄炸薯条,一打开已经闻到好浓烈嘅咸蛋黄味道,咬落去薯条仍然系脆身嘅,而且份量都唔少,点埋茄汁简直系一流之后有汁烧北海道原只鱿鱼,冇谂过会咁大只,切开仲见到有汁流出黎,弹牙又唔靱。至于下面既系川式烧韭菜,够晒麻味,越食越开胃最后仲有呢几款串烧,包括盐烧厚切牛舌、明太子鸡翼、烧大辣牛丸同秘制酱汁烧猪颈肉,每一款都好入味,特别系大辣牛丸,食落去第一下好似无乜事,但原来辣劲会慢慢涌上黎,都几刺激。至于牛舌真系好厚切,感觉好满足,每一啖咬落去都充满牛味,唔会太硬身见到屋企人食得咁滋味,我都觉得好开心
2020年9月30日 星期三

至于下面既系川式烧韭菜,够晒麻味,越食越开胃

见到屋企人食得咁滋味,我都觉得好开心
2020-09-30
30 分钟 (外卖自取)