(非会员)
2007-11-06 5 浏览
刚过了的星期日,去到MegaBox行,顺便找嘢食,哗,食肆虽然多,但特别嘅就好少,鲁一居,听起嚟好似食旧式菜,所以决定去试试.座位宽濶,令我没有压迫感,这是现今所有餐厅缺少,里面原来仲有贵宾房,成班friends一齐真系最好不过D服务员真系好nice,搅到我个BB鬼咁开心,最令我惊喜就系佢居然有套米奇BB餐具,Surprise!听经理讲,原来山东菜又叫御膳菜,所以样貌会特别吸引,招呼皇帝鲅 .而其他菜式就以京菜为配,听佢讲,好多人误会系上海菜,其实在香港大部份上海菜馆都是京川沪菜馆,单一样上海菜,香港人未必接受,所以大部份都加了其他菜,有名了,客人就当系上海菜,佢问番我,小笼饱是上海菜还是京菜?答案原来是京菜.经理帮我揸fit点了些菜,芝麻西芹丝- 不错的冷盘,刀功幼细突出山东菜的细腻,配上香蒜白醋汁,令人胃口大增山东春段-即是山东春卷,用蛋皮代替春卷皮,令春卷变得无咁油,一个字形容'正'必食小笼饱-即叫即揉皮,简直无投诉.锅禢桂鱼盒-正宗山东做法,原来食鱼可以咁食,好嘢抢汤羊肉面-手拉面再加上卤这种汤水,令我真想叫多一碗.盘丝饼-入口松化,一条条丝整成一个饼,够特式,真难相信只系$2
经理帮我揸fit点了些菜,
必食小笼饱-即叫即揉皮,简直无投诉.
锅禢桂鱼盒-正宗山东做法,原来食鱼可以咁食,好嘢
抢汤羊肉面-手拉面再加上卤这种汤水,令我真想叫多一碗.
盘丝饼-入口松化,一条条丝整成一个饼,够特式,真难相信只系$24
好耐未试过食到咁正嘅嘢食,价钱不算贵,临走之前经理还派了Card片,话下次想食什么就电他,
值得推介.