2019-05-25
估唔到茶餐厅嘅小炒,都有大酒楼嘅水准。妈咪同餐厅老板比较熟,她说点餐牌的招牌菜色,有榄角骨,招牌芝麻鸡还有潮式蚝仔泡饭等,都是大热菜式,还有一些都是她极力向我推介的。愈讲愈兴奋,连我都觉得好似帮衬过的食客一定感受到这份美味似的。.随著观塘逐渐变成工商业发展区,有不少餐厅都开设于这个新发展区域,餐厅不是在一个易找的位置,是一个工厦内头-「成业工业大厦」,到了工厦亦都要走进深处才能找到门口,但过程中都有一些指示牌让你能够更易找到【新汇聚打冷小厨】既门口。门面都清楚光猛。店内环境非常开扬,又够宽敞,好光猛,所以第一印象同感觉好干净企理,白雪雪,枱与枱之间好够空间感,唔会逼逼窄窄。餐厅食品种类繁多,墙上有文字推介,入面见到好多都系大排档风味小炒,睇完Menu会觉得食品不停推陈出新。今次只有同妈妈两人所以本想只点两至三样,但系太多吸引既菜式了,所以点多了也示为之。茶介 $18,另外妈妈想饮汤都点左是日既例汤。🔹老火汤 $70 (蕃茄薯仔排骨鱼汤)蕃茄薯仔汤系四季家常汤水,用排骨或鱼煲都十分可口。鱼汤鲜甜美味,所以我同妈妈都好喜欢。同埋比我既感觉带一点主家味喔。🔹榄菜肉碎四季豆 $70妈妈点的,因
门面都清楚光猛。
茶介 $18,另外妈妈想饮汤都点左是日既例汤。
🔹老火汤 $70 (蕃茄薯仔排骨鱼汤)
🔹榄菜肉碎四季豆 $70
妈妈点的,因为四季豆是她喜欢既一种菜式,平时如果食白粥我会放榄菜一齐食,因为带点咸香配粥做菜一样可口...在外常用榄菜就系炒四季豆啦。
榄菜味道咸咸香香,炒落猪肉碎同四季豆更加香。肉碎幼滑,四季豆颜色青绿又够爽口,送饭一流,整体份量延多呀。
🔹招牌蜂蜜榄角骨 10件$90
图片太吸引了所以被吸引,亦系招牌菜,餐厅选用一字肉排,每件大大件,
整体有甜味又有榄角的香味,锁死肉汁令到一字肉排充满脆口既感觉同鲜嫩。味道独特,非常惹味。做得十分不错,推介。
🔹椒盐九肚鱼 $85
每次去大排档都必定会叫椒盐鲜鱿或椒盐九肚鱼 ,这里的椒盐九肚鱼也没有令人失望,外表香脆,九肚鱼新鲜,点淮盐食非常正不会过于浓味、霸道。
有一些菜式是可以双拼呢。
🔹蜜糖薯仔牛柳粒 $110
必点蜜糖薯仔牛柳粒,个员工系咁同我地讲既,这道菜彷佛带有神奇魔力,令一众「食肉兽」变身「薯仔兽」,甫端上桌便一窝蜂把薯仔夹进碗里,不消一秒又举筷把薯仔夹进碗里。
呢一碟蜜糖薯仔牛柳粒很有「镬气」,蜜糖薯仔甜脆,黑椒牛柳微辣炒得啱啱好,熟松软而不失嫩滑。面且薯仔做到呢个焦糖脆面,非常出色。
🔹白饭 $15
咁好𩠌点会唔点碗饭配呢?
食完饭后仲会送小甜品,今日系椰汁桂花糕,爽啊!都几好食。
整体来说,食物的质素比想像中高好多,最开心系食物的种类多,份量又非常多,用料新鲜,卖相又不错。另外店员够晒积极既服务态度系令我觉得被受尊重,值得再去惠顾啊!下次一家人再去先。真心支持香港小店,在香港健康营业及带美食给每一位呢。