将军澳近海🌊𠮶边宜家开多左好多特色既餐厅🍴,远离烦嚣,而且咁啱见到有唔少foodie都黎呢到试过,而A Tavola 有 it’s time for lunch / dinner既意思,所以喺好奇心既驱使之下,小编都黎试下😂 整体环境阔落,装修系欧式风格同埋有异国格调,走型格路线,有埋啲音乐🎵,系个放松、chill下既好地方,加上野食几高质,就算系啲平时会见到既菜式,呢到都能够整到有与别不同既味道,好食😋(5 😍 系满分,🤩系半分) 蟹肉扁面条 🦀️🍝 - $158 (好味指数:😍😍😍🤩)望落虽然细碟啲,但其实只碟几高,深左落去都装到几多意粉🍝,意粉🍝软硬度适中,咬落带啲烟韧偏腍啲都唔错~ 而个汁系用橄榄油🫒同香草🌿制成既特制酱汁,感觉几清新唔会有油腻既感觉,提鲜之余亦唔会好似好多既白汁咁食得多有油腻既感觉~ 上面有只用面包糠炸既软壳蟹🦀️,金黄酥脆带有啲油香,而下面个饭🥘捞左好多梳既蟹肉🦀️,啖啖肉真系几正🤤 味道鲜甜牛肝菌烩饭 🥘 - $148 (好味指数:😍😍😍😍🤩)牛肝菌本身风味独特,带啲坚果香同肉既风味~ 所以用左牛肝菌既烩饭滋味浓郁,味道醇厚,口感柔滑细致~ 另外仲有新鲜既香草🌿

(5 😍 系满分,🤩系半分)
蟹肉扁面条

蟹肉扁面条 🦀️🍝 - $158 (好味指数:😍😍😍🤩)
牛肝菌烩饭

牛肝菌烩饭 🥘 - $148 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
牛肝菌本身风味独特,带啲坚果香同肉既风味~ 所以用左牛肝菌既烩饭滋味浓郁,味道醇厚,口感柔滑细致~ 另外仲有新鲜既香草🌿同蘑菇🍄,可以平衡饭🥘既浓郁香润,鲜嫩脆滑,口感亦都丰富啲,同时仲有黑松露酱 ⚫️,令到整体既味道更加香口~ 里面仲有啲巴马臣芝士🧀️,令到个饭🥘更加creamy,但又唔觉得漏真系唔错😋
Tiramisu

Tiramisu ☕️🍰 - $88 (好味指数:😍😍😍😍)
估唔到份量都几多~ Tiramisu ☕️🍰系意大利🇮🇹既国民甜品,喺意大利文有 ”Pick Me Up”既意思,真系听到都想试😍食落有mascarpone cheese既甜味,系由意大利芝士🇮🇹🧀️同埋鸡蛋打成既,质感软滑轻盈,味道几浓郁~ 另外有几香既奶味🥛,而手指饼浸过酒之后好似海绵蛋糕🍰咁松软,仲有啲冧酒既香气,所以食落会湿润啲~ 上面仲撒慢左好多咖啡粉☕️ 味道更加浓厚~

好味指数:😍😍😍😍🤩
推介指数:😍😍😍😍🤩