2019-06-28
边个唔想发一场好梦💭Le Reve系一间高级法日Fusion Fine Dining Restaurant🍽 而餐厅名系法文,意思为梦💭当晚,Waiter好有心机同我介绍餐厅既布局、摆设等等既背后意思同意义🧡我自己就觉得好得意,好似又上左一课咁😂呢个系当晚既Menu,好记得Waiter讲过餐厅希望客人系呢一餐饭到好似置身系梦人面,所以会有2个Surprise Dishes, um that’s right! You never know what will happen in your dream💭佢地将餐包放系一个麻布袋入面,好有Gimmick, 而且餐包嘅款式都好多,例如有牛角包同竹炭曲奇,仲要暖笠笠☺️之后就到呢个Appetiser, 系一个蕃茄仔配芝麻酱,蕃茄仔好新鲜,好清新👍🏻呢一个香煎带子系我全晚最喜欢既一道菜,到而家都念念不忘😣佢地用左北海道既带子刺身,轻轻煎到金黄色,完全食得出鲜味,配埋绿豆酱,出乎意料地夹🤤第一道Surprise Dish表面睇就系一个龙虾,最surprise嘅系,藏系下底既蛋沙津配龙虾肉,真系不得不佩服厨师嘅心思👍🏻当你以为Surprise Dish无
第一道Surprise Dish表面睇就系一个龙虾,
当你以为Surprise Dish无比到你大大啖既龙虾肉,点知之后就到Lobster Tail既出现。
龙虾肉有配两个sauces, 而我最中意就系mustard seed cream sauce💕
而第二个Surprise Dish就系有烧鲍鱼既汤,Waiter会系你面前烧一烧,再放系汤上面,好似一个高级版既关东煮,友人表示十分喜欢🧡
主角到啦🤘🏻我同友人分别叫左唔同既main course share👅
日本和牛肉质好鲜嫩,个人认为配海盐系最夹。
Cod Fish我系其中一个好surprise到我嘅一道菜,鱼既口感好嫩滑,配埋个saffron clam cream sauce, 味道层次更加提升👍🏻
之后就系甜品既时间啦🤓
呢一餐真系名副其实可以带你入梦中,唔单指系Surprise Dishes, 基本上所有菜都above我地既expectation, 完全感受到厨师嘅诚意同功夫💕 另外,当晚serve我哋嘅waiter都值十个like👍🏻