2023-07-28 39 浏览
【九龙湾】Solé炎炎夏日行街睇戏食饭都想集中喺商场,今次喺Megabox行街,嚟到5楼大庭靠侧嘅一间法国餐厅,位置虽然唔太显眼,但入面嘅环境令我非常惊喜!😍装潢以白色做主调,柔和灯光营造出浪漫又梦幻嘅感觉。餐枱同座位非常宽敞,每张枱上面都有烛光,气氛令我感到放松。☺️晚餐提供一人及二人餐,两款餐牌里面嘅菜式完全唔同,而二人餐就比一人的多出头盘及餐汤。(我觉得一人餐头盘比较吸引🤭✨)头盘:✨香煎鸭肝伴无花果汁✨法式香蒜焗蜗牛(6粒)两款都系我最爱!!鸭肝煎得刚好,入口外表焦脆内里嫩滑。沾一点旁边微酸嘅无花果酱汁再搭少少苹果粒一啖食,正好中和鸭肝嘅腻。👍🏻自从上年第一次食蜗牛之后就爱上咗。呢款焗蜗牛用咗香浓嘅牛油调味,未食已经被香味吸引咗🤤,而且绝对要搭配底下幼滑嘅薯蓉一齐食,令整体口感更丰富。😆主菜:✨ 炭烤特级安格斯肉眼扒伴脆薯条及田园沙律✨ 炭烤法国羊扒配普罗旺斯田园鲜蔬炭烧肉扒相当出色,表面焦香,肉眼扒5成熟,牛肉呈现出好靓嘅粉红色,肉质软淋。主菜配咗三款酱汁,最钟意其中一款绿色薄荷汁用嚟配羊肉食,有助减低羊肉嘅膻味同油腻感。甜品:✨ 芒果芝士蛋糕👉🏻环境、食物同服务质素都非常满意
【九龙湾】Solé

头盘:

✨香煎鸭肝伴无花果汁
✨法式香蒜焗蜗牛(6粒)

主菜:

✨ 炭烤特级安格斯肉眼扒伴脆薯条及田园沙律
✨ 炭烤法国羊扒配普罗旺斯田园鲜蔬

甜品

✨ 芒果芝士蛋糕

👉🏻环境、食物同服务质素都非常满意,价钱以食西餐嚟讲非常合理,最欣赏餐厅嘅装潢,好适合情侣约会。💖

✨Solé
📍九龙湾宏照道38号Megabox5楼3-4及9号舖