2022-04-15
餐廳:大三元 (天后)地址:天后水星街17號地舖呢間4月先正式喺天后水星街開業嘅茶餐廳,除咗有一般港式茶餐同特色食物之外,佢哋仲主打東南亞菜色🇲🇾,店員介紹話嚟到一定要試佢哋嘅喇沙湯系列同肉骨茶喎😎,等我一於試吓先佢哋嘅裝修都不乏東南亞風格,除咗門口有兩張枱,上幾級樓梯仲有兩排座位,識坐緊喺揀卡位嚟坐啦😝,坐低就可以Scan QR code落單,都幾方便👍,有別於一般茶餐廳落單,想識咩叫咩清清楚楚自己一click搞掂😗✝️香茅豬扒喇沙濃湯 $62佢哋嘅喇沙濃湯真喺無介紹錯🤤,配出前一丁(+$5)每一條麵都吸收晒濃郁嘅湯底,食落香而不膩,有陣陣椰汁香🥥,一啲都唔辣,就算就咁飲都好順喉一啲都唔會覺得涸,叫呢個湯底會有埋雞蛋半隻、魚片、豆卜同芽菜,值得一試。香茅豬扒望落已經夠吸引,雖然香茅嘅香味就唔喺太出🌿,不過食落又幾香口,肉質尚算爽嫩唔嚡✝️DSY 熱狗皇 $26麵包類喺店員其中一個推薦嘅系列,呢個熱狗皇除咗有脆皮腸之外🌭️,仲有青瓜🥒、生菜🥬、番茄🍅同千島醬,我最欣賞喺個熱狗包食落口依然絲絲香脆😍,加埋芝麻香喺幾惹味嘅😏
地址:天后水星街17號地舖
✝️香茅豬扒喇沙濃湯 $62
佢哋嘅喇沙濃湯真喺無介紹錯🤤,
✝️DSY 熱狗皇 $26
麵包類喺店員其中一個推薦嘅系列,