星期五放工同朋友食饭,佢喺Openrice买咗Coupon喺鲗鱼涌食。本身以为餐厅喺商业区𠮶边,但原来位置比较近太古,亦即系怪兽大厦对面🌇。店舖名叫「Q Time Cafe」,第一眼望到就知系亲子餐厅。餐厅环境唔错,除咗有游乐设施之外🎡,四周围装修都几靓,格调活泼,色彩缤纷。另外,呢度有落地大玻璃窗,出面虽然系街景,但亦感觉开扬。我哋网上买嘅二人餐承惠$568🍽,已包加一服务费,属中等价位啦。如果即场到访嘅话,就可从晚市套餐中选择。安格斯肉眼排,🥩牛扒造型比较普通,不过食落又几有水准。牛扒煎至五成熟,肉身呈粉红色,外层就散发住炭烧嘅香气,而且唔使蘸汁食已经够味。件扒本身嘅质素都唔差,肉味浓郁,肉质软稔,但筋位就稍为多咗啲。🍟牛扒嘅伴菜有薯条同沙律菜,份量多,食晒一定够饱。忌廉松露杂菌炒意大利粉伴香煎带子,🍝菜式中嘅松露香气四溢,忌廉汁较轻,油份控制得宜,所以整体唔会干身。同时,面质弹牙,富嚼劲,再加埋杂菇,更添口感🍄。香煎带子亦系另一卖点,估计餐厅采用刺身级别嘅食材,每粒带子大大只又肥美,味道鲜甜。小食拼盘系一篮炸物,入面有炸薯条、炸蚝同炸虾🍤,全部均炸至金黄香脆、冇油淋淋,小朋友至爱
小食拼盘
小食拼盘系一篮炸物,入面有炸薯条、炸蚝同炸虾🍤,全部均炸至金黄香脆、冇油淋淋,小朋友至爱,大人就佐酒一流。不过由于牛扒都配有炸薯条,所以感觉有少少重覆,或许可以考虑将薯条改为蕃薯条或鸡翼。
南瓜忌廉汤
是日餐汤系南瓜忌廉汤,🎃南瓜味道清甜自然,亦饮得到南瓜蓉。
田园沙律
田园沙律🥗,沙律味道一般都好少会被形容为好惊艳,呢个亦然。不过我想强调嘅系佢啲沙律菜特别新鲜,食落脆卜卜。
二人餐奉送两杯餐酒🍷,红酒或白酒,小朋友耍乐放电时,大人亦可摸摸酒杯底,放松一下。
相片中嘅滑梯令一班小朋友尽兴而归😝。
总括嚟讲,👨‍👩‍👧‍👦呢间亲子餐厅各方面都几好,食物味道不俗,并关注到小朋友嘅健康着想,采用优质食材,调味上亦较为清淡👍。另一边厢,呢度仲有精品同玩具卖添。
2022-08-05
田园沙律