2013-07-05 4859 浏览
一直都好想试呢间「传说中」的餐厅,但系先后三次都因为冇位既关系被迫过门而不入,几乎肯定冇book位系一定入唔到去架!这间餐厅在中环打工仔中薄有名气,唔系因为佢特别好食或者服务特别好,而系佢出名「大件夹抵食」,$100都唔驶又鱼生饭又前菜又汤又dessert咁,平到笑!今次终于的起心肝,喺前一日放工前订枱先勉强可以喺星期五12点既prime time book到最后两个位。餐厅位于中环嘉咸街,由兰芳园路口行入去三分钟都唔驶就到。餐厅非常之细,骤眼望落去应该30个坐位都冇。因为租贵既关系,位同位之间都十分之迫,不过如果有好野食又有乜所谓呢!是日叫咗「不可不试」既北海道鱼生饭。厨房好快手,唔驶三分钟前菜,沙律同埋面豉汤已经埋位。前菜系简单但不平凡的薯蓉。入口既第一个感觉已经知道唔系喺街边求其买返黎既KFC之流。薯仔打得好碎,所以有入口即溶既感觉,而其中更加入左红萝白粒同埋青瓜片,令到佢不但有软滑既感觉之余亦不失爽口既口感,激赞!至于沙律同味噌汤方面,坦白讲冇乜野特别,算系不过不失啦,不过以咁既价钱有百几蚊一个set lunch既质素,坦白讲绝对收货!北海道鱼生饭︰非常喜出望外!Portion

1980 浏览
面豉汤及沙律
北海道鱼生饭︰非常喜出望外!Portion比我想像中仲要大,三文鱼、带子、三文鱼籽同埋海胆全部都有齐之余仲非常新鲜添!特别要提一提D海胆,入口时第一口既感觉系「正呀」,D新鲜到仲有少少海水味既海胆喺舌头上面溶化紧既感觉真系好正!主角三文鱼亦一如我所料交足功课,就咁数已经数到at least 有6块鱼生,而每块重要厚到好似刺身咁既厚度添!口感方面,鱼既脂肪同鱼肉既比例啱啱好,所以唔会太瘦、太鞋口之余亦都唔会有「肥腍腍」既情况出现!

不过喺度亦都要弹一弹D配菜。虽然D酸姜既味道刚刚洽到好处,但系D葱就有少少over左。其实,店家可以考虑改用比较短D同幼D既葱,甚至全部cut晒佢都可以,事关将无炒过、仲有阵阵「田园气息」既青菜放喺沟左醋既日本米上面真系有D奇怪呀!
北海道鱼生饭
糯米磁︰千其唔好睇少呢旧饭后甜品。虽然好明显一睇就睇得出系维记果D cheap野之流,但系喺食完鱼生饭之后食既话就可以neutralise返日本豉油既咸味同埋味精,如果唔系成个下昼就要不断non stop咁饮水喇!
糯米磁
老实讲,$98既set lunch 当然唔可以expect佢会有五星级酒店既格局,服务以至配套。不过,对于好似我呢D讲求食物质素多过其他不设实制既浮夸野既人,呢到绝对系抵到烂之选!
2013-07-05
面豉汤及沙律