2018-09-13 886 浏览
每次一入嚟安南,都畀𠮶种食物香气吸引住 !今次试咗推出无耐嘅Lunch Chef Recommendations,拣咗三个餐同朋友share。好多时行高档少少路线嘅餐厅都系贵夹唔饱,但安南系其中一间食物份量令我饱足嘅餐厅。 XD前菜系 鲜虾猪肉米纸卷 & 青芒果木瓜沙律馅料好丰富,中间个酱汁系越南人惯用嘅酱汁,不过我就麻麻哋钟意啦~炭烧香茅猪扒配炒饭唔好讲笑呢个真系超大份,有两大块扒,我哋忍唔住问店员系咪畀多咗XD猪扒好香,够晒入味,而且本身都好钟意炭烧风味,系略嫌干咗少少。炒饭够湿润,好味。会安鸡饭鸡肉好滑超滑,又系份量十足,食极都仲有LOL相比炒饭,我更钟意食呢个黄姜饭~南越香茅咖喱石斑鱼柳同行朋友系「法包holic」,猛咁话好好食,连咖喱都唔使蘸!虽然唔太好鱼,但呢个鱼柳我都好钟意,鲜嫩滑溜。咖喱辣度啱啱好。见到上面嘅份量,就知我哋已经好饱...但系店员极力推荐我哋试吓焗黑糯米西米布甸 ,就嗌一份share啦,点知......又系大份到吓亲我哋!LOL 因为本身以为一个细细嘅杯,原来仲大过我手板!不过热辣辣咁食黑糯米真系好正,感觉好养颜哈哈!唔好睇少第二个胃,最后我哋都系清晒~呢
每次一入嚟安南,都畀𠮶种食物香气吸引住 !

好多时行高档少少路线嘅餐厅都系贵夹唔饱,
但安南系其中一间食物份量令我饱足嘅餐厅。 XD

前菜系 鲜虾猪肉米纸卷 & 青芒果木瓜沙律
鲜虾猪肉米纸卷 & 青芒果木瓜沙律

炭烧香茅猪扒配炒饭
炭烧香茅猪扒配炒饭

会安鸡饭
会安鸡饭
鸡肉好滑超滑,又系份量十足,食极都仲有LOL
相比炒饭,我更钟意食呢个黄姜饭~

南越香茅咖喱石斑鱼柳
南越香茅咖喱石斑鱼柳

见到上面嘅份量,就知我哋已经好饱...
焗黑糯米西米布甸

不过热辣辣咁食黑糯米真系好正,感觉好养颜哈哈!
唔好睇少第二个胃,最后我哋都系清晒~

呢个set仲有一杯嘢饮,不过因为比较一般,就唔详讲啦。
不过都系非常满足嘅一个午餐!
返到公司几乎企足一个下昼去消化XDD
2018-08-30