2019-12-30 1459 浏览
约左朋友系深水埗见面,佢介绍话呢间小店既水饺好食,所以就过左黎试下。话时话都好耐无食凤城水饺,多数系街食粉面都系食云吞多,唔系好多地方有卖凤城水饺,所以我都几期待。平日未到夜晚食饭时间,人唔算好多,但keep住都半满状态。我地睇menu拣左好耐,叫两碗又惊太饱,所以最后叫左四𩠌濑粉加份韮菜猪红share。先黎韮菜猪红,猪红份量好多~~~韮菜当然都好多啦哈哈。劲钟意食猪红既我觉得好好食~个汤底稍为咸左少许,不过猪红几新鲜,唔会一patpat,食落口都几香。然后到四𩠌濑粉,佢既鲜制濑粉同平时快餐店食到既唔同,佢系比较粗,无咁透明,似系弹牙版既乌冬咁。每条都粗幼不一,睇得出真系小店自家制,呢种感觉几好,唔系出面咁易食到既野。鹅肠一啲都唔腥,清洁得好干净,亦都够弹牙。竹笙正常发挥~唔系用漂白哂既货,唔错。紫菜都比得唔算少,而且处理过,完全唔会有腥味。水饺真系无介绍错,大大粒,多馅,系木耳同虾都多呀!!而且水饺皮唔会易烂,够新鲜听闻都系自家制,不过一份得两粒,早知叫两份啦!跟餐加左杯柠乐~为便宜抵食既一餐作结哈哈。

韮菜猪红

凤城水饺

跟餐加左杯柠乐~为便宜抵食既一餐作结哈哈。

2019-12-30
韮菜猪红