2021-09-14
琴晚同朋友去咗联和墟一间叫做cafe de Tiffany 嘅餐厅食晚饭,一开始听名以为系食Cafe嘢,估唔到原来系锯扒。望一望餐牌,价钱都相当合理,晚餐二人餐都只系248。环境方面,就系常见嘅港式西餐,比较昏暗有格调,墙壁有一个大牛形状嘅霓虹灯。嘢食方面,我同朋友拣咗248嘅二人晚餐套餐,包两个主食,两碗餐汤,两个黑糖面包仲有两杯嘢饮。我哋就叫咗比目鱼大虎虾同埋杂扒餐,两碗白汤,冻柠茶同冻柠宾。两个主食一上到嚟都相当震撼,分量十足。每次出街锯扒,我都系一定拣薯菜,唔会拣饭同面,一嚟钟意食香口野,二来薯菜唔会喺屋企特登整,所以就养成左呢个习惯,估唔到呢间想转饭同面系需要另外加钱,对我呢个对薯菜情有独钟嘅人嚟讲完全冇影响。总括而言,呢间餐厅价钱唔贵,份量好大,就算系大胃王都包保你捧住肚走。