2020-05-31 248 浏览
尝仙 #尖沙咀 #黄店❗️大份好味台湾芋圆❗️呢间台中过江龙嘅芋圆都已经嚟咗香港一段时间,后悔咁迟先去食🙈虽然当时因疫情缘故,所有食物都系用外卖餐具装,但味道依然一流💕烟韧控真系要试吓!款式主要有芋泥、地瓜泥仙草、奶冻、豆花、剉冰、汤圆、饮品等等,选择都几多!黄金地瓜泥仙草奶冻💛$45地瓜泥 芋圆 珍珠 红豆有旧打到绵滑嘅地瓜泥球,淡淡嘅地瓜香甜。加上芋圆、大量嘅珍珠、红豆、仙草,同黑糖冰喺底,好味又饱肚🥰芋圆Q弹少甜。珍珠煮得够烟韧,高质过好多台式饮品!红豆半蓉,依然保留少少口感,不过就加咗糖,都有啲甜。仙草滑溜,加埋黑糖冰,都几好味㗎!不过因为用外卖盒装,所以会预先倒埋花奶。味道: 4.4/5性价比: 4.5/5芋泥牛奶冰💜$43芋圆 珍珠 红豆餐牌度见到个红豆冰真系好澎湃,可惜而家变咗做外卖盒装,个卖相即刻。。。🙈好在味道依然唔错!有珍珠、红豆、厚厚嘅芋泥同牛奶冰😚珍珠同样系够烟韧,而红豆就半蓉!芋泥口感似芋头露,加咗少少糖,不过依然食到芋头嘅香气,作为香港芋头甜品来讲都几好😋巧妙地配上牛奶冰,溶咗反而会丰富芋泥嘅香气。不过同样因为而家用外卖盒,店员会预先倒埋炼奶,所以会有少少甜🙈不
尝仙 #尖沙咀 #黄店
❗️大份好味台湾芋圆❗️

黄金地瓜泥仙草奶冻💛$45
地瓜泥 芋圆 珍珠 红豆
味道: 4.4/5
性价比: 4.5/5

芋泥牛奶冰💜$43
芋圆 珍珠 红豆
餐牌度见到个红豆冰真系好澎湃,可惜而家变咗做外卖盒装,个卖相即刻。。。🙈好在味道依然唔错!有珍珠、红豆、厚厚嘅芋泥同牛奶冰😚珍珠同样系够烟韧,而红豆就半蓉!芋泥口感似芋头露,加咗少少糖,不过依然食到芋头嘅香气,作为香港芋头甜品来讲都几好😋巧妙地配上牛奶冰,溶咗反而会丰富芋泥嘅香气。不过同样因为而家用外卖盒,店员会预先倒埋炼奶,所以会有少少甜🙈不过我觉得炼奶杰杰地,捞埋一齐可以令到整个芋泥更smooth, 而且牛奶冰唔会太甜,所以加埋甜度我依然可以接受。
味道: 4.5/5
性价比: 4.6/5

整体来讲我的确几钟意呢一间嘅甜品💖感觉比起鲜芋仙更有惊喜,而且份量够大,食完真系好饱!挂住台湾芋圆嘅时候嚟食下都唔错。
黄金地瓜泥仙草奶冻
芋泥牛奶冰