2021-01-20
今次系午餐时间去买外卖,叫左个芝士焗猪扒饭同个干炒叉烧意粉餐,配埋两杯嘢饮盛惠$115。芝士焗猪扒饭焗猪扒饭热辣辣,因为佢系即叫即焗,所以就要等耐少少,不过都系大概10-15分钟就有,算快手。上面啲芝士好似焗太耐有少少㶶左,不过影响唔大。入面有一大块猪扒,啲肉都好软。餐厅已经切好晒一块块,所以食起上黎都好方便。饭系炒底,几香口,而且好多汁唔怕会太干,不过我地觉得个汁好浓味好甜,如果唔钟意咁甜嘅可能会麻麻地。干炒叉烧意粉话就话系干炒但其实唔洗怕干,佢个底都有啲汁可以捞下,同一般干炒牛河无咩分别,都系几油嘅。配料方面有葱、洋葱、芽菜同啲芝麻,都几香口。叉烧有好多块,而且系半肥瘦!好味!整体黎讲两份嘅份量都几多,啱晒惊午餐唔够饱肚嘅朋友,不过茶餐厅嘅食物多数比较浓味,所以食完会几口渴。
芝士焗猪扒饭
干炒叉烧意粉