2017-09-05
2年前,我哋偷转机时间,闪游伦敦8小时,话晒系M佬第一次去英国,除咗去大笨钟之外,最重要就梗系要食Fish and Chips啦!但自从𠮶次之后,我同M佬有食过薯条,但就好似再无食过炸鱼。今日回顾番当年嘅旅程,不如顺便回味当年嘅味道啦!去英国又未免太远,一于去住观塘嘅Fish & Chick Plus顶住档先啦!炸蟹肉球沙律:蟹肉球炸到脆卜卜,咬落去食到丝丝蟹肉,炸皮唔厚,感觉特别;至于沙律菜够晒新鲜。蘑菇汤:蘑菇味浓郁,最紧要入口够滑,好味道。白酒汁煮鲜蚬:粒粒蚬都好大粒,好丰满,仲要索晒啲白酒汁,微辣但好鲜味。传统英式炸鱼配薯条-石头鱼:炸石头鱼又厚又大件,真系成只手掌咁大呀!肉质扎实又唔嚡口,炸皮香口松脆,无雪味,而最重要系一啲都唔腥。而个tartar sauce同个鱼够晒match!至于薯条够晒长又够粗,自己落少少盐调味,薯味浓郁!自家制龙虾汁大虾长通粉:原只大虾又新鲜又弹牙,而长通粉嘅软硬度啱啱好,唔硬又有弹性,索晒啲浓郁嘅龙虾汁,好好味。
炸蟹肉球沙律
炸蟹肉球沙律
蘑菇汤:蘑菇味浓郁,最紧要入口够滑,好味道。
蘑菇汤
白酒汁煮鲜蚬