2024-01-29
哎呀,今次去食这家餐厅,真系有啲意外嘅惊喜添!🍽️ 首先,个竹笙状元虾饺啊,真系劲过瘾,虾仔又爽口,弹牙得嚟唔系过咸,啖啖肉感,一啖入口就知斯文辣少女,个皮薄到透明咁滑,简直系点心界嘅iPhone!再嚟个雪茄长春卷,见到佢咁锡靓咁金黄,一咬落去又香又松脆,雪茄名咁得意,卷住𠮶阵咁辏屎又咁rich,只系个「招纸」有啲笨手笨脚,要搞半日先至食得落去~ 炸得啪啪响嘅黄金脆皮糯米猪,啲皮真系做到金黄许愿,脆到不得了,层次感强,入面嘅糯米就黏稠得嚟好打得,啖啖肥美。至于烧鹅皇,件件鹅肉都咁有水准,肥而不腻,皮脆肉嫩,伴上啲沙酱,𠵱口真系食得出淋漓尽致,鲍鱼伴花菇都做得好有层次,啲鲍鱼肉质好好,花菇吸晒啲精华,味道重得黎细腻。饭后啲甜品亦都唔马虎,个芝麻卷就正,入口即溶,马蹄糕滑而不腻,杏仁茶暖笠笠又香滑,收尾得嚟又唔会太甜腻,简直系完美演绎。👌 总括黎讲,今日呢一餐啦,真系食得我心花怒放,下次聚会肯定有得谂!🥰