2015-10-08 361 浏览
今晚去咗台湾面食饭,我哋两个人,分别叫咗两个套餐,朋友叫咗双格套餐,自己就叫咗红烧牛肉新竹米粉。先讲朋友既,即系一个碗分咗两格,自由组合两种口味,都几好唔使咁单一,朋友㨂咗红烧牛肉饭并炸菜肉丝新竹米粉,两者都几入味,但系个碗似乎太细,放牛肉饭还可以,但放汤米粉𠮶格,就真系窄咗少少,D汤好快比米粉吸晒,食汤粉最怕唔够汤,而且个碗中间位置仲崩咗一大忽,即时扣分。轮到我𠮶个红烧牛肉新竹米粉,米粉幼滑,汤底够味,撚手嘅牛肉当然好味,份量唔少,而且件件都好大嚿,筋肉相隔嘅牛肉,口感唔错,软硬刚好,但食到最后𠮶两嚿,居然咬唔入口,实在好硬。其实,成碗面都好好味,就系唔知点解要搭两嚿咁失分嘅牛肉。不过,跟住饮番杯冰冻乌梅绿茶,解渴顺喉,即时爽晒。

不过,跟住饮番杯冰冻乌梅绿茶,解渴顺喉,即时爽晒。

2015-10-05