话说又系上个礼拜𠮶阵,当全香港都处于可能要全民检测之际,一般旺角嘅街头都冷清清。响呢个时候,小店先更加需要帮助。今次就去到呢间出名「隐世」同排队嘅米线店,估唔到当日午市时间都冇乜人。 肆年八月,原先位于显径下口径村嘅一条巷仔,近排搬咗新舖响唔系差好远嘅地方,但距离显径站就近D。喺疫情之前,此店就被好多人视为训练香港人忍耐力/脚骨力嘅最佳排队地方。店名肆年八月,我就揾唔到佢嘅具体意思,究竟有咩嘢隐藏喺四年零八个月度呢? 餐厅老板就想食客食得好之余又坐得好,所以有别其他传统米线店,旧店嘅装修清幽,设有户外位,就好似「由楼上住客无聊经营一间小店过日神」嘅feel,而新店就有望窗高枱,冇咁「村屋」,门口有D食米线嘅油画。 食物选择比其他米线店就多咗好多特别款式,例如汤饭/捞米线/炸馒头/泰式春卷etc。米线汤底有8款,𩠌有14款𩠌,主打有卤鹅肉/手撕鸡/猪颈肉/蕃茄蛋花汤等。 招牌卤鸭片捞米线 $52(+一𩠌麻香手撕鸡$7) 卖相系我近排食捞面之中最靓𠮶个,份量就反而系肉多于米线。你见佢有几多花生都feel到呢碗米线系唔简单,性价比就当然高啦,𩠌都已经cover咗D面。 捞米线有得拣酸辣/香辣

招牌卤鸭片捞米线 $52(+一𩠌麻香手撕鸡$7)

招牌卤鸭片捞米线

捞米线有得拣酸辣/香辣/酱油口味,我就叫咗酱油味。捞米线附有花生肉酱、芫荽同葱花。先讲底酱,即系未捞之前放喺碗底嘅底味酱油。佢食落系充满酱油嘅咸香,但又带有甜味,系几清新而唔算太油腻。

肉酱又系精髓之一,肉粒切得碎细,但又有口感,同样浓缩著所有酱汁嘅风味(好似有D甜面酱)。花生事前有烘香+炸过,爽脆香口,好鬼脆!加埋芫荽又有D刺激感。

招牌卤鸭片

呢度嘅捞鹅片就出哂名,用咗蜜芽糖同啤酒入卤汁。鹅就有三件,唔知点解店员切野又切唔到落底,又唔知系咪我黑仔,有两旧都系边位。边位就靭D lor,中间位皮香肉酥嫩,卤汁入味之余又咸鲜,带有淡雅嘅甜蜜,如果有多D香料/药材味就好。

捞米线配麻香手撕鸡

麻香手撕鸡估唔到地肉质系几嫩𠮶wor,冇鸡胸嘅柴口,入口清凉多汁,而餐厅就调得偏向麻,辣都唔算少嘅,咁样就令到成碗米线又多咗个辣嘅层次,如果留D脂肪层就更香口。
招牌卤鸭片
捞米线配麻香手撕鸡