2014-10-15 2938 浏览
其实好难得可以返大围同妈咪饮茶,多数要系沙田做野先可以返到嚟,因此,为左庆祝我呢个机缘巧合嘅机会,我同妈咪讲一定要嚟斗记贺一贺佢。现场所见....门口车都无架,真系好少见! 不过其实呢度都难揾位,等位等劲耐,今次等左十分钟叫少~有时人多,我拎左张飞返屋企HEA半个钟都未到我.....由于婆婆其实几钟意呢度嘅萝白糕,因为粉同萝白比例差唔多,而且煎得几香~ 美中不足系,我个人认为食野要配一个合适嘅酱先好食,而佢呢度只系提供辣油而无辣椒酱就有啲失色~不过,镜头一转,呢笼香芹潮粉果配辣油就出色勒! 热气腾腾上碟,点心应该有如此水评。呢度嘅煎糯米鸡真系好好食,煎得香,夹起上嚟唔会散开里面啲馅亦非常足料,不过特点呢就有啲贵。由于较早前写过另一篇同区嘅明星酒家嘅姜葱牛柏叶,系比较之下,呢碟姜葱牛柏叶就叫做得好,起码真系有姜葱味,牛柏叶唔会大旧到会哽死人,底下有啲白萝白垫底,大点嚟讲,其实可以再俾多少少。而咖喱蒸土鱿嘅咖喱味就有啲特别,唔系单单系巿面普通嘅咖喱,而系好浓香料味嘅咖喱,似印度咖喱,土鱿唔韧好爽口,呢碟野看似平凡,但煮o既人系见到用过心机。妈咪叫我一定要赞下呢度嘅辣油,好香好多渣~ 其他酒

凤凰煎糯米鸡
香芹潮粉果
呢度嘅煎糯米鸡真系好好食,煎得香,夹起上嚟唔会散开
里面啲馅亦非常足料,不过特点呢就有啲贵。
姜葱牛柏叶
咖喱蒸土鱿
妈咪叫我一定要赞下呢度嘅辣油,好香好多渣~ 其他酒楼都未必俾到~ (梗系啦~呢度米芝莲一星食府嚟架! )
不过呢笼后加嘅上汤小笼包就好流..... 净系睇个醋无姜丝,我就知佢系敷衍食客!
上汤小笼包
个皮好厚好硬,一啲都唔软熟,已经好扣分,仲要旧肉咁鬼大旧,完全无空间俾个小笼包抖气,上汤只占整个小笼包1/4,真系唔好食。
大围区嚟讲,斗记饮茶真系几贵,因为闲闲地4个人都2xx
题外话/补充资料: 最近佢地搞紧membership 推广,免费申请做会员,1蚊1分,满400即送樽负离子水~ 仲有其他野送~
2014-10-10
$60 (早餐)
凤凰煎糯米鸡
姜葱牛柏叶