呢间吐司店喺大围细舖搬大舖,座位多左但一样要排队,记得啱啱开𠮶阵有人话排左两个钟,我自问无咁好耐性,加上住得近就拣左平日开门时间去,近12:00就开始见到人龙。大家喺社交平见到嘅木凳打卡位喺室外,不过隔离系车房,当日又落大雨,有洁癖嘅我就无拎去影啦。除左盒子吐司外,新店仲有日式定食以、窝夫同卷蛋等,餐牌仲会列明部分体质嘅人士唔适合食有蝶豆花嘅甜品,非常贴心。本身想食金沙软壳蟹吐司,但原来呢款系周末限定,下次再战。🍽Double芝士猪柳盒子盒子吐司 Scrambled Egg, Double Cheese, Sausage Toast ($55)喺旧舖已经食过呢款,睇相就知芝士一样多到满泻,除左牛油外仲搽左嘅沙律酱,我唔太钟意沙律酱加芝士嘅配搭,但屋企人就食得津津有味,猪柳就正常质素。🍽香蒜黑松露杂菌拉丝芝士盒子吐司 Black Truffle, Garlic Mushroom, Mozzarella Cheese, Scrambled Egg Toast ($65)吐司同以前一样做到外脆内软,个包好香牛油味,呢款有蒜香亦落左唔少黑松露酱,炒蛋唔未至于好滑溜,杂菌嘅份量都足够,伴碟有薯条

Double芝士猪柳盒子盒子吐司

吐司同以前一样做到外脆内软,个包好香牛油味,呢款有蒜香亦落左唔少黑松露酱,炒蛋唔未至于好滑溜,杂菌嘅份量都足够,伴碟有薯条同沙律菜,唔系睇相见到嘅蕃薯条。
香蒜黑松露杂菌拉丝芝士盒子吐司

🍽竹炭抹茶卷蛋 Charcoal and Matcha Roll Cake ($52)
蛋糕比想像中大旧,质地几松软湿润,抹茶忌廉幼滑,涩味甜味都唔太明显,呢个价钱会expect浓啲。
竹炭抹茶卷蛋

☕️招牌奶盖咖啡 E for Egg Coffee ($48)
接近枱枱都叫嘅名物,荷包蛋造型好特别,奶盖挺身带咸味,Baileys味比咖啡味浓。

招牌奶盖咖啡

☕️竹炭黑芝麻鲜奶 Black Sesame Charcoal Latte($41)
芝麻味够浓,甜度适中,再黎会饮呢杯。
竹炭黑芝麻鲜奶

餐牌: