2021-07-19
而家做到7点钟,想食晚餐就要早啲啦,我同朋友慕名而来,咩都唔识,侍应好热心咁推荐孖宝(肉饼+猪扒),推荐星米,仲有教我哋点加辣酱加辣菜脯食星米。我食嘅三样𩠌都偏咸,重口味,食完好口渴,建议淡口味者要慎重考虑。*生煎肉饼饭 $58煎到啱啱好,香脆又上色,厚身啖啖肉,肉饼本身好重肉感,唔会好多肥猪肉,咬落juicy有肉汁,肉味反而争少少,有马蹄粒同有少少甘味,陈皮甘味(?),我都唔系好确定系唔系陈皮。一啖肉饼一啖饭,食晒肉饼仲可以落辣菜脯捞饭,菜脯好细粒,而且偏辣,我觉得菜脯捞饭size啱啱好。椒盐猪扒饭 $58食唔到椒盐味,反而似葱香猪扒饭,猪扒腌到好腍,冇左肉嘅质感同肉味🥲煎炸到熟度啱啱好,但好油,唔系juicy肉汁,系好油嘅汁,同我想像中嘅椒盐猪扒饭有出入。星洲炒米 $56哗,超级大碟,星米炒到干身,又唔会好油腻,冇啲假黄色米粉色,有虾仁叉烧青椒洋葱韮黄,标准嘅料头,每一啖好有层次感,超香超有味,加辣菜脯好食,加辣酱更好食,一啖接一啖停唔到口,系我食过最正嘅星米。
生煎肉饼饭 $58
椒盐猪扒饭 $58