2022-02-02 32 浏览
深水埗最近真系开咗好多唔同嘅coffee shop😍今日同friend一齐喺附近周围行,揾到呢一间主打啤酒pairing既dinning place😙入到去嘅感觉系好似去咗Art Gallery 🤩有好多唔同嘅话挂咗喺墙上,布置偏简约👍感觉系一个几舒适同朋友食饭嘅地方👍佢哋而家有一个春夏秋冬嘅Menu,揾咗大围啤合作,做pairing😍idea几新颖👍店员教我哋应该先饮啤酒后品尝食物,更加可以试到food pairing既精粹👍我个friend就拣咗春,我就拣咗冬😆🌱春:士多啤梨麦卢卡蜂蜜Tea Ale配草莓蜂蜜山药士多啤梨味突出,会有少少嘅果甜味,而啤酒嘅茶底系红茶,可以中和返士多啤梨嘅甜味,苦涩味会多啲🤔山药非常爽脆,好清甜!真系好适合春天呢一个主题😍佢嘅草莓蜂蜜酱汁酸酸甜甜好开胃!配合返啤酒,啤酒嘅红茶味就会减弱更加易入口👍☃️冬:银针白毫姜味Session Ale配法式奶油炖鸡啤酒系白茶底,好清新既茶味😆感觉似饮紧啤酒。虽然话有姜味但好subtle 👍非常容易接受~冬天食炖鸡补一补,本身奶油酱汁重身,heavy啲🤔但饮完啤酒再食就会减弱creamy既感觉,balance番👍最有惊

🌱春:士多啤梨麦卢卡蜂蜜Tea Ale配草莓蜂蜜山药

☃️冬:银针白毫姜味Session Ale配法式奶油炖鸡

最有惊喜嘅系本身以为佢哋冇咖啡,点知原来佢哋系有咖啡师驻场😍即刻每人嗌多杯咖啡醒一醒神🤟🏾今日佢用南美既咖啡豆,非常nutty,饮落有好香朱古力味💛