2023-04-13
大围沙田多野食,但沙田如果唔行远d,都系大商场入面既餐厅。反而大围站出黎,行唔洗两个字就有各式各类既餐厅因为今晚想食Khao Soi,所以就去左试间泰式面食,阿叔泰面😍😍😍虽然佢唔喺最多餐厅果条街,但闲日夜晚都算座无虚席咁滞,睇黎都有一定既人气👍🏻👍🏻餐厅装修简单得黎又几好睇,餐具都好泰式,感觉似系新式d年轻d既泰式餐厅🥰睇睇menu,饭面各有五六种选择,仲有唔少小食同几款甜品😋😋我地就当然叫左泰北金面,仲加多个椰汁鸡汤底既金边粉同猪颈肉,另外仲有杯泰式奶茶😍😍泰北金面睇落又大碗又丰富,汤底浓到似酱汁仲多过似面既汤😍😍金黄色既汤底配埋金黄既蛋面同脆面,一上菜就已经食指大动👍🏻汤底既咖哩同椰汁香味够浓,带韧既蛋面加埋香脆既脆面,口感多样又有丰富同浓香既味道至于辣度,我谂算系中等,但对于食得辣既人黎讲就应该只系少辣。呢个辣度我觉得岩岩好,再辣就食得辛苦,同埋如果可以甜d就岩哂我跟泰北金面既鸡髀通常都唔系讲嫩滑多汁,大大只肉唔鞋有香料味就已经够。椰汁鸡汤金边粉感觉几特别,因为通常都系就咁饮。椰汁鸡汤同金面一样都系泰菜经典之一,椰浆、鸡肉、香茅、南姜、青柠缺一不可饮一饮个汤,作为面食既汤底,味
泰北金面睇落又大碗又丰富,汤底浓到似酱汁仲多过似面既汤😍😍
金黄色既汤底配埋金黄既蛋面同脆面,一上菜就已经食指大动👍🏻
饮一饮个汤,作为面食既汤底,味道几好😍😍
因为我呢d钟意浓郁重口味既人,椰汁同酸咸甜味再浓d就会更合我口味,但如果咁浓,做粉既汤底就好似会怪怪地。宜家咁样食到椰汁既滑溜口感,又食到香茅既香味就感觉平衡。鸡肉用左鸡柳,量比想像中多。鸡柳既size都比想像中大块,谂住会鞋,点知食落系好似慢煮左既口感,配番个汤底,好食。
小食我地叫左烧猪颈肉。又系比想像中大份,已经比平时餐厅食到既切得大块,仲要叠左两层
肉既调味到位,沾汁酸得黎唔会太辣又有蒜香。口感就当然系外酥脆内爽脆,唔系爆汁但一定唔会干。
泰式奶茶其实冇咩期待,因为平时餐厅通常唔会冲好浓,就算叫左少冰,饮饮下都会冲淡哂。但呢度既泰奶既浓度系令我喜出望外,又够浓又够甜又有泰奶果阵香味。明明都知饮多两啖自己就会训唔著,但就系想饮多喺再饮多啖。
清埋猪颈肉,两个小废胃已经完全食唔落好想试既芒果糯米饭或者糕点拼盘,唯有十分十分唔甘心咁埋单