2021-08-08
初尝E FOR EGG新店! 之前已经三访过旧舖 依家新店虽然已经大咗好多 但依旧要排好耐队同埋空间感比较少 不过食物质素仍然保持得到😚🦀金沙软壳蟹滑蛋盒子吐司 ($70) [😋8.6/10]ꜱᴏꜰᴛ ꜱʜᴇʟʟ ᴄʀᴀʙ ᴡ/ ꜱᴀʟᴛᴇᴅ ᴇɢɢ ʏᴏʟᴋꜱ, ꜱᴄʀᴀᴍʙʟᴇᴅ ᴇɢɢꜱ原只软壳蟹炸得好出色 脆身唔油腻 破大只入面仲有好多蟹膏好juicy 配上适量蜜糖芥末酱同埋芝士粉😆 但系唔系好食得出金沙 唔够咸蛋黄! 下面仲有滑蛋 太熟 不过胜在份量好够好香. 面包烘至外脆内软带刚刚好既牛油香 旁边仲有沙律同埋蕃薯条 脆身唔会好干番薯好香!🧄香蒜黑松露杂菌拉丝芝士盒子吐司 ($65) [😋8.4/10]ʙʟᴀᴄᴋ ᴛʀᴜꜰꜰʟᴇ, ɢᴀʀʟɪᴄ ᴍᴜꜱʜʀᴏᴏᴍ, ᴍᴏᴢᴢᴀʀᴇʟʟᴀ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ好香蒜味! 滑蛋加咗蘑菇同埋黑松露一齐超 够滑份量亦好多! 黑松露亦好香 不过芝士就唔系好食得出无拉丝 私心想有更多蘑菇🥳 面包一样烘至外脆内软带点牛油香 旁边有沙律同埋蕃薯条!🍮焦糖鸡蛋布丁盒子吐司 ($60) [😋8.2/10]ᴊᴀᴘᴀɴᴇꜱᴇ ᴄᴀʀᴀᴍᴇʟ ᴇɢɢ ᴘᴜᴅᴅ
🦀金沙软壳蟹滑蛋盒子吐司 ($70) [😋8.6/10]
🍮焦糖鸡蛋布丁盒子吐司 ($60) [😋8.2/10]
ᴊᴀᴘᴀɴᴇꜱᴇ ᴄᴀʀᴀᴍᴇʟ ᴇɢɢ ᴘᴜᴅᴅɪɴɢ ᴛᴏᴀꜱᴛ
面包够厚身软熟 两面都烘热至微脆 觉得应该要再脆身啲~ 将面包中间挖空放入冻既焦糖布丁 一热一冷 口感几丰富! 焦糖布丁好重蛋香 奶味好浓 好滑身🥰 但系甜度可以降低啲~ 再加上枫糖浆 仲有莓 整个配搭好夹
🍳招牌奶盖咖啡 ($48) [😋7.8/10]
ᴇ ꜰᴏʀ ᴇɢɢ ᴄᴏꜰꜰᴇᴇ
奶盖重奶味 唔系海咸芝士type有啲失望 不过好creamy够挺身! 中间既蛋好似系南瓜蓉酱但其实我食唔出🤣 饮落有tiramisu既感觉 可惜咖啡唔够浓! 卖相系几特别的
—————————————————————
😋 味道评分: 8.4/10
🥳环境评分: 7.8/10
🤑性价比: 7.2/10
🤩回头度: 8/10
—————————————————————
📍 𝗘 𝗙𝗢𝗥 𝗘𝗚𝗚
大围城河道19-25号城河楼地舖
SHOP E, SHING HO BUILDING, 19-25 SHIN G HO ROAD, TAI WAI, SHA TIN, NEW TERRITORIES. Hong Kong