2017-12-10
上星期日冒名而来,6:40pm到已经话「今日啲汤卖晒」,唯有今个星期日再碰运气。今次醒目,5:30pm到,点知又话6pm先入座,唯有再等。老实讲,我对呢间嘢已经无咩好感,一肚气;但同行友人坚持一试,只好勉强食一次。知道连呢度嘅茶都系由5星级酒店嘅茶师操刀,我同同行友人都要试一试,叫咗个冷泡冻顶乌龙,望落去好似好淡,但茶香四溢,值得一试!手工豆腐系滑嘅,但豆味不足,加分的系自家制xo酱,少少麻辣,味道刚刚好,不嗜辣的朋友应该也会喜欢。自家制xo酱店家并无免费额外提供,需要encore或想加入面食嘅朋友要另外order,每份$10!我就试咗个好头好尾,主要配料系牛面颊肉、牛尾、牛骨汤。一上桌先试个汤,无一般牛肉面汤的油,清清地但够味,牛肉煮得好稔,系有心嘅。同行友人食全场最贵嘅西班牙火腿面,$158 一碗!贵嘅虽然系48个月西班牙火腿,但其实更好味嘅系碗汤!汤头为高汤,清甜有火腿鲜味,一啖落肚成个人即刻暖晒;配上扁身阳春面,谁也不抢谁的风头。见同行友人一啖面加一片火腿再配一啖汤食得津津有味,我都忍唔住叫佢俾两啖汤我饮!但同行友人话呢款面佢只会试一次,因为俾嘅钱只系俾个火腿但个汤只系属于比较
同行友人食全场最贵嘅西班牙火腿面,$158 一碗!贵嘅虽然系48个月西班牙火腿,但其实更好味嘅系碗汤!汤头为高汤,清甜有火腿鲜味,一啖落肚成个人即刻暖晒;配上扁身阳春面,谁也不抢谁的风头。见同行友人一啖面加一片火腿再配一啖汤食得津津有味,我都忍唔住叫佢俾两啖汤我饮!但同行友人话呢款面佢只会试一次,因为俾嘅钱只系俾个火腿但个汤只系属于比较普通嘅高汤觉得唔值,下次会试鱼汤底嘅浓虾饺,咁先试到店家煲汤嘅真材实料!
整体而言,呢间专门sell 靓汤嘅面店其实值得再次光临,想试匀其他汤底。咁嘅价钱食到酒店水准嘅汤面系值得嘅,但系始终供应有限,想食嘅朋友就要把握时间,因为无得book,汤嘅供应亦有限。面店嘅安排有待改善,例如汤嘅份量,如果晚市高峰前已经卖晒啲汤、客人7pm前都已经摸门钉的话,真系非常唔合理。
另外,店员的服务亦希望有所改进,话晒餐厅嘅主理人及管理人员都话有五星级酒店嘅背景,自然食客会有expectation,如果啲店员连边台埋单问左三张台都搅错实在有点傻!一家餐厅嘅好与坏,往往不只看你食物水准,再好食嘅餐厅如果服务水平及态度不能令客人宾至如归,客人都不会再光顾的喔!
要系香港呢啲咁奇怪嘅地方生存到,就要食物、服务、环境等等所有方面都要坚持到最后先得,千万唔可以因为刚开店时人山人海而自满觉得一定掂,希望店家努力