2023-08-27 2132 浏览
星期六晚揾野食,想食d特别得来又好食既,友人提议去金城,话呢间野好出名,旧时系显径,而家搬左去海福,但一样咁多人帮衬。好彩去得早,比我地揾到一张六人枱。一坐低都未叫野食,阿姐就奉上例汤同白云凤爪。个例汤份量都唔细,我地每人饮左一碗以上,饮完唔口渴,应该冇落味精,同阿妈煲既汤差唔多。个白云凤爪虽然唔算好热,但暖暖地有𡁻口,可以接受。我地六个人叫左五个𩠌同白饭。梅菜扣肉,色香味俱全,反而我觉得有d扣肉再肥少少再好食d。炸蚝饼,松脆得来又有蚝味,唔会干争争,食完一件又想食第二件,这个𩠌师傅拿捏得恰到好处。香橙琵琶虾,有五只,只只都大大只,虾肉爽而不腻,有d似去饮既时候食既炸蟹蚶,加上香橙汁,香香甜甜,开胃又清新。琵琶豆腐,这个𩠌下过不失,冇咁干身,亦冇乜特别。胡椒猪肚鸡煲,d鸡浸系胡椒汤度,鸡肉嫩得来有鸡味,又有胡椒味,而两种味道系埋一齐并没有违和感,相反来说几好味。埋单时阿姐送上啫喱,当系饭后甜品,very good.总括来说,每个𩠌都大大碟,而其中有d𩠌煮得几有特色又好味,唔怪之得呢间茶馆虽然坐落系横街杂巷,环境不算理想,又唔系坐得特别舒服,都咁多人帮衬,真系有佢既道理。
我地六个人叫左五个𩠌同白饭。

梅菜扣肉,色香味俱全,反而我觉得有d扣肉再肥少少再好食d。

琵琶豆腐,这个𩠌下过不失,冇咁干身,亦冇乜特别。

埋单时阿姐送上啫喱,当系饭后甜品,very good.
2023-08-26