2024-07-06
今朝同朋友行上望夫石,回程到山脚已经中午, 沿路红梅谷道落大围揾食,过咗世界花园就到隆亨邨,在隆亨商场隆亨街市外,决定一尝川味鸡烤鱼大王,门外餐牌有可跟粉面饭的午市套餐,最后我地都系决定食鸡煲😂。我们柯打了午市火锅优惠套餐,先选全只椰子鸡煲,配料点了雪花肥牛、豆卜、响铃。店员先端上椰子汤底,煲里 铺满椰子 红枣 杞子 圆肉 南北杏,再送上一碟鸡,碟鸡都好大碟坚足料,店员说话才是令我惊喜,她说:呢到半只,仲有一碟,我真系哗一声,好大只呀~再上肥牛、豆卜、响铃。起动,店员先协助将鸡放落锅,够钟过来提示鸡可以食,打开锅盖已透出好香椰子味,饮啖汤、的确好清甜,煮鸡时间啱啱好,鸡好嫩滑有鸡味,放入豆卜慢慢煲,再食肥牛,响铃拖一拖食得,吸收晒汤汁好甜,都已经有啲饱,食埋啲豆卜,索晒汤 豆味加甜味提升浓度,真好味,最后饮埋碗汤将所有精华落晒肚。