2015-11-14 418 浏览
坦白讲一句,我呢一生人真系甚少黎到大围区行街食饭,呢一晚朋友邀请我入黎大围食晚饭,起初我都不太情愿,但系盛情难却,咁就黎左呢间Cafe 1950食晚饭。呢间Cafe系以半自动嘅形式经营,𩠌菜当然就系系餐牌上order, 但系就系自己任斟任饮,无论系咖啡定系汽水,都系任君选择!系我地斟下野饮同埋倾下计之际,啲野食话咁快就黎到。首先系温泉蛋凯撒沙津,食之前将温泉蛋轻轻切开,刚刚熟嘅蛋液缓缓地流系沙津之上,真系相当滋味,而且沙津菜亦系新鲜爽口,系个唔错嘅前菜。接著就系西班牙清汤煮鲜蚬同埋香煎鹅肝。平时大家出街食蚬,好多时候都只见其壳,不见其肉,但系呢碟鲜蚬,只只蚬肉同个壳相连,唔怕无啖好食,而且入口食到嘅,唔会系成口沙,而系鲜甜同弹牙嘅蚬肉,中意海鲜嘅就要必食!至于鹅肝就唔驶多讲,外表煎得金黄香脆,配上少量嘅黑醋,令鹅肝嘅香味更为突出,而家呢度仲做紧晚市优惠,就更加抵食!接著落黎系原只鱿鱼筒酿墨鱼汁海鲜饭,呢个真系要非常好心机先制作到,首先要将墨鱼汁绘饭煮好,然后酿入墨鱼筒内,再系铁板上呈现出黎,诚意度真系爆灯。再者,墨鱼汁绘饭嘅味道亦都不错,绝对食得出墨鱼嘅鲜味,而鱿鱼筒嘅质感一啲都唔硬,

接著落黎系原只鱿鱼筒酿墨鱼汁海鲜饭,呢个真系要非常好心机先制作到,首先要将墨鱼汁绘饭煮好,然后酿入墨鱼筒内,再系铁板上呈现出黎,诚意度真系爆灯。再者,墨鱼汁绘饭嘅味道亦都不错,绝对食得出墨鱼嘅鲜味,而鱿鱼筒嘅质感一啲都唔硬,方便大家切黎进食。

呢晚最后嘅一道菜,亦都个人觉得最出色嘅一道就系德国式咸猪手。外皮炸得相当香脆,食落有啲似食薯片嘅感觉; 而猪手肉比我想像中软身,味道又唔会太咸,系大众接受到嘅味道。

呢餐一人大概都系$230左右,价格系我可以接受嘅范围之内,同埋亦到证明左我朋友嘅推介确实都唔错XD
2015-11-12