2019-05-13
2019年4月30日 星期二今日放工之后终于松一口气,因为听日可以有一日假期,于是夜晚就出咗大围同女朋友撑枱脚食饭选择左呢间餐厅,睇网上面嘅食评似乎呢一间铺头喺大围人气好高,好好彩唔驶等好耐就可以入去入到去发现楼底好高,装修得好有英伦嘅风格,仲播住啲好柔和嘅音乐餐牌有几个,不过我地费事烦食乜,所以就叫左个二人套餐,头盘、主菜、甜品乜都齐先到既系餐汤,海鲜龙虾汤,净系睇颜色都知个汤好重龙虾味,而且里面好多海鲜、好足料之后嚟到嘅系烟熏北海道带子配凯撒沙律,带子好大只而且煮得唔老岩岩好,的确系有少少烟熏味。至于个沙律可以自己决定落几多酱,岩晒唔太钟意酱既女朋友,蔬菜好新鲜同爽口添之后有西班牙辣肉肠炒花甲蚬,份量比一人份量仲要多少少,蚬都算大只,无乜沙,同辣肉肠一齐食又出奇地配合,因为本身蚬只有海水鲜味,同浓味既辣肉肠好夹跟住有意大利传统四式芝士薄饼,原本以为只系普通既芝士薄饼,但无谂过食起上黎真系有唔同芝士既味道,愈食愈分辨到芝士既浓淡味,加上岩岩焗起就上菜,所以芝士仲有拉丝既效果添到主菜炭烧美国肉眼扒,块扒都算大,足够两个人食,而且因为我哋叫咗三成熟,所以切落去好容易,冇乜血水走出嚟。食落
到主菜炭烧美国肉眼扒,块扒都算大,足够两个人食,而且因为我哋叫咗三成熟,所以切落去好容易,冇乜血水走出嚟。食落去嘅时候配合埋黑椒汁味道层次好丰富,唔系入口即溶,反而仲多咗牛肉味同口感。
最后甜品方面有个甜品拼盘,除咗有雪糕之外,仲有个朱古力慕丝同朱古力棒,当中个朱古力慕丝好重朱古力味,不过浓而不苦,系一个好好嘅结尾