2024-06-26 1234 浏览
2024年6月12日 星期三今日同老婆早左放工,谂住试下呢间大围新开左无几耐既台湾菜餐厅见到门面好似去左人哋屋企咁,有门牌、窗口同大门,四四正正,位置都唔算太难揾餐牌可以用QR code扫描,够晒方便,见到都有唔少食物可以选择,除咗一般餐厅有得食既台湾面同便当之外,餐厅竟然仲有招牌米糕食,从来无系香港食到,所以一见到就已经点左黎食,除此之外仲叫咗牛肉面其他小食之后等咗一阵饮品就首先送到,分别有台式奶茶同日式烤奶,虽然两杯饮品嘅外貌同颜色差唔多,不过日式烤奶嘅奶味比较重,纯滑得嚟又唔会太甜,而台式奶茶就茶味比较重,奶精同茶既比例比较平均,真系似台湾饮嘅奶茶食物方面,呢个就系我期待已久嘅招牌米糕,就咁睇以为得一碗,但食落份量都唔少,因为装到满晒,食落去完全似台湾夜市嘅味道,有糯米、鸭肉同姜,姜味比较重而糯米好软糯,食落去烟烟韧韧,加埋鸭肉一齐食味道更加丰富另外餐厅仲提供咗甜辣椒酱,可以令到味道更上一层楼,食落去嘅米糕更加惹味但唔会太辣之后有月亮虾饼,外皮咬落去脆卜卜,好似春卷咁,但唔会好油腻,而里面嘅虾肉就好弹牙,无论用泰式辣酱或者头先米糕嘅甜辣椒酱一齐食都好夹跟住有清炖牛肉面,汤底好清甜
2024年6月12日 星期三

跟住有清炖牛肉面,汤底好清甜,萝卜煮得好入味,牛肉都煮得好腍,完全唔韧,至于面条我哋要做刀削面,比较有口感,下次有机会可以再尝试红烧牛肉面

最后呢个系红糟肉,用咗酒糟嚟腌味之后再炸香,味道好特别,有酒糟嘅香,而且炸得好香脆,用嚟送酒一流

埋单两个人$200都唔使,性价比几高
2024-06-12