2014-11-25 2111 浏览
放假时要去覆诊 ,去到中环未食午餐!好在已过了午餐高峰期,揾位唔难,一向都喜欢池记个汤底!去到人潮散紧,店员指示我上一楼,坐一张二人枱!虽然唔使等位,上去见到都爆场,环境装修几有心思,中式但唔老土,深木家私配红色墙,加啲中式摆设!中式得几舒服!不过我个位好近洗碗位,全餐饭都听住「兵玲嘭冷」由盘倒出碗碟嘅声,好嘈吵! 枱垫就系午餐餐牌,我唔系太肚饿,叫个A餐「云吞面」,加油菜「蚝油冬菇」,店员问我要唔要加$5餐饮,可以豆浆或薏米水,我拣「热薏米水」!然后一阵之后另一个店员就放低单据。食物好快上了! 蚝油冬菇:有5大只,厚肉,忟得入味,啖啖肉,虽然话蚝油,但酱汁唔会一团啡色,系清澈嘅蚝油味,加上葱花香味,好好食! 云吞面:面响面,云吞响底,话咁样就唔会令啲面咁快淋,饮一啖清澈嘅汤,好清甜大地鱼味,有4粒云吞,唔大只,一啖一粒!皮好薄但唔会烂,中虾爽口,咬开见到虾之外,仲有大地鱼碎,不过见唔到猪肉,无肉味,只有虾嘅爽,比较寡!面质爽口,可能爽口就唔索汤,所以净食会无乜味,要连汤一齐食先好味! 薏米水:大杯够热!带姜味,唔会好甜,饮完成身暖晒!秋冬暖啱!店员超级勤快,个个都上了摩打一
放假时要去覆诊

店员超级勤快,个个都上了摩打一样!
不过唔会无礼貌,食紧时店员要移动我旁边张枱,都会同我讲一声,跌嘢又会讲唔好意思,唔会赶就对客粗声粗气!
云吞面
薏米水